ZETApress

hírportál

Megvan az új elnök Amerikában

Nagy fölénnyel nyerte Barack Obama az amerikai elnökválasztást a republikánus McCain-nel szemben. Miniszterelnökünk levélben gratulált választási sikeréhez. A kormány feje kormánya és népe nevében hivatalos levélben fejezte ki jókívánságait. A magyar-amerikai kapcsolatokat levelében sikertörténetnek nevezte, aki a számos globális kihívás miatt is nagy várakozással néz a leendő amerikai elnökkel való együttműködés elé ? tudtuk meg a Kormányszóvivői Irodától.

Amerika ismét bebizonyította, hogy képes történelmet írni ? jellemezte Gyurcsány Ferenc a demokrata Barack Obama választási sikerét. Mint fogalmazott: Magyarországon mindannyian jól tudjuk, hogy nagy bátorság és szilárd elhatározás kell ahhoz, hogy a határokat átlépjük és lebontsuk a falakat. Az amerikai nép pedig most ez tette.

A kormányfő a két nemzet kapcsolatát méltatva rámutatott, hogy az eredményorientált, több terültre kiterjedő együttműködés a közös értékeken és stratégiai célokon alapul. Gyurcsány Ferenc különösen nagyra értékelte, hogy a szenátor az 1956-os forradalom évfordulóján személyes üzenetet intézett az Amerikában élő magyarokhoz. A kormányfő meggyőződése, hogy ez a gesztus is tovább mélyíti a két nép közötti barátságot. Miniszterelnökünk levelében fejezte ki reményét arra nézve is, hogy az Egyesült Államok január 21-én beiktatandó 44-ik elnöke a közeljövőben Magyarországra látogat.

Sólyom is gratulált

Köztársasági elnökünk ma reggel levélben gratulált Barack Obamának ? tudtuk meg Sajtóirodájától. Az Egyesült Államok megválasztott új elnökének írt üzenetében a magyar államfő méltatta a két ország eddigi sikeres együttműködését, amely megfelelő alapot teremt a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséhez. Sólyom László levelében kiemelte a környezetvédelem témáját, mint olyan globális ügyet, amely Barack Obama elnöki programjában is fontos helyen szerepel, és amely terén remélhetőleg szorosabb együttműködés alakulhat ki a két ország között. Ugyancsak külön hangsúllyal értékelte az elnök üzenetében a tengeren túl megválasztott elnök idén október 23-án írt levelét, amelyben a magyar forradalom és szabadságharc 52. évfordulóját köszöntötte.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Barack a Fehér Házban

Szóljon hozzá!