ZETApress

hírportál

Vízum nélkül Amerikába?

Már az idén vízum nélkül utazhatunk az Amerikai Egyesült Államokba ? jelentette be Bush elnök a minap. A 12 újdonsült európai uniós tagállam közül hat ? rajtunk kívül Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia ?, valamint az ázsiai Dél-Korea került fel a kedvezményezettek listájára.

Csak az új típusú, ujjlenyomatunkat is tartalmazó bordó biometrikus útlevél jogosít a beutazásra légi és tengeri úton, magán- vagy üzleti utazásra, 90 napra. A munkavállalói és tanulmányi célú, valamint a három hónapnál hosszabb ott-tartózkodási idejű látogatáshoz továbbra is vízum kell. Útra kelésünk előtt 48 órával Interneten kell regisztrálni magunkat.

Az Unió szeretné, ha a többi hat újonc ? Ciprus, Málta, Bulgária, Románia, Szlovénia és Lengyelország ? is mielőbb vízum nélkül mehetne az Államokba, ellenkező esetben szankciókat fontolgatnak. Mi aláírtunk egy egyezményt az amerikai kormánnyal a bűnügyi célú adatcseréről, melyet a Parlament is elfogadott. Már csak az államfő aláírása hiányzott a Magyar Közlönyben való megjelentetés előtt a hatályba lépéshez, ám erre most még jó darabig várni kell!

Vissza a feladónak

Köztársasági elnökünk ma visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az amerikai vízummentességhez kapcsolódó bűnügyi célú adatcseréről szóló megállapodást kihirdető törvényt ? tudtuk meg Sajtóirodájától. Az államfő a magyar és az amerikai kormány közötti, a bűncselekmények megelőzése és az ellenük való küzdelem terén folytatott együttműködés fokozásáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt nem írta alá.

A megállapodás egyebek mellett lehetővé tenné az amerikai hatóságok számára, hogy bűnüldözési céllal megvizsgálják, egy birtokukban lévő ujjlenyomat szerepel-e a magyar ujjlenyomat adatbázisban. S miért baj ez? Mert a bűnügyi nyilvántartás hatályos magyar szabályai igen tág körben írják elő az ujjlenyomatok tárolását, ezért a bűncselekmény elkövetésével nem vádolt személyek ujjlenyomatai is benne lehetnek a nyilvántartásban. Így az igen tág körű magyar ujjlenyomat adatbázis hozzáférhetővé tétele az amerikai hatóságok számára aggályokat vet fel a személyes adatok védelméhez való jog szempontjából.

Az államfő arra kérte az Országgyűlést, hogy a megállapodást csak az után kösse meg, hogy az ujjlenyomat nyilvántartás hazai szabályait megnyugtatóan rendezte. Hangsúlyozta továbbá, hogy a megállapodás alkalmazása nem fog késedelmet szenvedni, hiszen a hazai jogszabályi háttér átalakítása párhuzamosan történhet a megállapodás működőképességéhez szükséges további végrehajtási egyezmények megkötésével. Az elnöki visszaküldő levél szövege itt található.

Szóljon hozzá!