ZETApress

hírportál

Jégtábla a Dunán

Greenpeace aktivisták ? köztük a két hét grönlandi börtönből hazatért Major Dávid ? szerda délelőtt a Lánchíd mellett a Dunán egy hatalmas, stilizált jégtáblát úsztattak lefelé, amelyen klímamenekültek csimpaszkodtak és egy Ne jegeljétek a klímavédelmet, 30%-os kibocsátás-csökkentést most! ? transzparenst tartottak.

A Greenpeace-es klímamenekültek a soros uniós elnökség utolsó előtti napján arra hívták fel a figyelmet, hogy az Unió és Magyarország még mindig késlekedik a magasabb klímavédelmi célok támogatásával, holott gazdaságilag is ez lenne a legracionálisabb választás.

Stoll Barbara, a Greenpeace klíma és energia kampányfelelőse elmondta: ? a múlt heti Környezetvédelmi Tanácsülés eredménytelen lezárása is azt mutatja, hogy az Unió még mindig késlekedik, hogy növelje az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentési céljait. Pedig egy kis bátorság a gazdaság fellendítéséhez, a munkahely-teremtéshez, valamint a válságból való sikeres kilábaláshoz is megfelelő eszköz lehetne. A 30 százalékos kibocsátás-csökkentési célt ráadásul könnyebb elérni, mint gondolnánk: a jelenleg érvényben lévő 20 százalékos célszám plusz erőfeszítés nélkül is teljesül, hiszen már 2009-ben 17,3 százalékkal alacsonyabb volt az EU kibocsátása az 1990-es bázisév szintjéhez képest ? tette hozzá Barbara.

Az Európai Bizottság is megerősíti, hogy a 2020-as 20 százalékos kibocsátás-csökkentési cél már elavult. Ha csak a meglévő megújuló energia és energiahatékonysági céljait teljesíti az EU, az már összességében jóval nagyobb, akár 31 százalékos kibocsátás-csökkentést eredményezne 2020-ra egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint. Ráadásul ahhoz, hogy 2050-re 80-95 százalékkal csökkenjenek a kibocsátások, 2020-ra semmiképp nem elegendő a 20 százaléknál megmaradni.

A magasabb klímavédelmi ambíciót nemzetközi szinten már majdnem 100 nagyvállalat is követeli az Uniótól, mint például a Magyar Telekom, a Vodafone, a Tesco, az Ikea, a Nestlé, a Google vagy az Axa. Ezek a mamutvállalatok világszerte mintegy 6,3 millió embert foglalkoztatnak, együttes bevételük pedig eléri a 1400 milliárd eurót. Ezek a cégek készek akár lobbierejüket is bevetni, hogy hatást gyakoroljanak az Unió döntéshozóira.

Magyarország uniós elnöksége egy nap múlva véget ér, és habár voltak pozitív mozzanatai is az elmúlt hat hónapnak, hazánk megmaradt az óvatos semlegességnél, és nem írt történelmet az uniós klímavédelem színpadán, ahogy azt remélni lehetett. Nagy köszönet a tegnapi EU záró demonstráción részt vett aktivistáknak ? Sárinak, Zsoltnak, a holnapi élménybeszámolót tartó Dávidnak, Rosionak, Márknak, Ádámnak, Nellinek, Borinak, Attilának ?, akik a Dunán, jégtáblán úsztak a Greenpeace üzenetével.

Szóljon hozzá!