ZETApress

hírportál

Borozott a kormányfő

Kínáig érhet a Duna borrégió jó híre. Újabb sikert könyvelhettek el a Duna borrégió borászatai azzal, hogy a kínai kormányfő látogatása alatt rendezett nemzetközi gazdasági konferencia fogadásán a tájegység legjobb borait kínálták. A régió csúcsborainak híre a konferencia révén Kínáig is elérhet.

Beérni látszanak azok az erőfeszítések, amelyeket az Alföld pincészetei a régió borainak átértékelésére tesznek, a napokban ugyanis a különféle borversenyeken elért elismeréseket követően a Duna borrégió borainak ismét nagyon jelentős szakmai és marketing-elismerésben volt részük ? tudtuk meg Juhász Mónikától.

A kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao budapesti látogatása idejére szervezett Kínai ? Közép- és Kelet-Európai Gazdasági és Kereskedelmi Fórum fogadásán a szervezők kizárólag a régió borait kínálták a több mint hatszáz résztvevőnek. A fórumot követő ?gasztronómiai csúcson? a borrégió csaknem teljes szortimentjét felszolgálták, beleértve természetesen a vezető pincészetek csúcsborait is.

A régió borvidékeinek legkiválóbb borai ezzel az őket megillető helyre kerültek. Nagy elismerés ez az alföldi borkészítők számára ? mondta Frittmann János, az emblematikus soltvadkerti borász. A szakember szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a Duna borrégió megítélését át kell értékelni, az ott készülő borok ugyanis egyre jobbak, mind szembetűnőbb az alföldi borok frissessége, zamatossága, és ezt a szakmai közönség és a piac is mindinkább elismeri.

Ennek egyik legnagyobb súlyú bizonyítéka a kínai-magyar gazdasági konferenciára készült borlap, amelyen a régió csúcsborai szerepeltek, közöttük a Frittmann testvérektől a Kunsági Merlot Selection és a fahordóban érlelt Soltvadkerti Ezerjó, a Gedeon Birtokról a Kunsági Perle Rosé, valamint a Font Pincészettől a Kunsági Irsai Olivér.

A gazdasági csúcskonferencián való szereplés jelentősen erősíti az alföldi borok szakmai és piaci elismertségét, és páratlan piaci lehetőségeket is kínál. A konferencián ugyanis mintegy hatszáz magyar és kínai, továbbá elsősorban a közép-kelet-európai régióból érkezett vezető gazdasági szakember és diplomata vett részt, akik révén széles körben jelentősen növekedhet az alföldi borászat ismertsége és elismertsége.

Az Agrármarketing Centrum jelenleg is folyó, az alföldi borok népszerűsítését célzó kampánya a konferencia rendezésével nem várt, de nagyon hatékony, az ország határain jócskán túlmutató támogatást kapott. Azzal ugyanis, hogy a Duna borrégió borait szolgálták fel a fórumon, megnyílhat a belépés esélye több, közöttük a gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket kínáló kínai piacra.

A Duna borrégió Magyarország legnagyobb és egyik legrégebbi borrégiója, ahonnan a teljes termés mintegy 40 százaléka származik. Az alföldi borok egyediségéhez és frissességéhez minden feltétel adott, a meteorológiai körülmények is kedveznek a szőlőtermesztésnek. A terület nagy, 133 ezer hektár (ebből 31 ezer-négyszáz hektár telepített szőlővel), a klíma kiváló: forró a nyár, a terület egy részén pedig érvényesül a folyók hő- és párakiegyenlítő hatása, tehát minden megvan a jól beérett finom gyümölcshöz, ami a jó bor alapja.

A régión belül három borvidék különül el: a Kunsági, a Csongrádi és a Hajós-bajai. A három alföldi borvidéken bő a fajtaválaszték: a fehérek közül a nemzetközi fajták mellett a legizgalmasabbak a csak nálunk fellehető Cserszegi fűszeres, a Kövidinka, a Nektár (a Kocsis Irma, a Csaba gyöngye és az Irsai Olivér keresztezése), a Kunleány, az Arany sárfehér, a Bianca, a Zala gyöngye.

A kék szőlők közül Szekszárd és Eger mellett új otthonra talált a regionális borfajtának tekinthető kadarka, amely itt fordul elő legnagyobb kiterjedésben, de egyre népszerűbb a Kékfrankos és a Zweigelt is. A régióban a homokon és a laza talajokon termelt magyar és nemzetközi fajták is legzamatosabb, leggyümölcsösebb arcukat mutatják.

Szóljon hozzá!