ZETApress

hírportál

Siker a Nagy Hadron Gyorsítóban

A világ legnagyobb teljesítményű részecskegyorsítójában, a CERN-ben található (Large Hadron Collider ? LHC) Nagy Hadron Gyorsítóban. Tegnap délelőtt fél 10-kor sikerrel tette meg a 27 kilométeres kört az első részecskenyaláb. A sikeres kísérlet a két évtizedes előkészítő munka egyik kulcsmomentuma ? tudatta a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal.

Fantasztikus pillanat ez ? nyilatkozta Lyn Evans, a projekt vezetője. ? Egy új korszak előtt állunk, amely teljesen új távlatokat jelent majd az univerzum keletkezéséről és kialakulásáról való tudásunk előtt ? tette hozzá.

A tegnapi eredmények elérése önmagában is egy jelentékeny technológiai teljesítmény. Több ezer alkatrész tökéletes összhangját kellett megvalósítani, milliárdod másodpercnyi pontossággal. A következő fázis az egymással szemben keringő részecskenyalábok ütköztetése lesz ? ez után következhet a gyorsító kalibrálása, finombeállítása. A valódi tudományos kísérletek egy éven belül elkezdődhetnek.

A részecskegyorsító segítségével évszázadok óta nyitott kérdésekre kaphatjuk választ. Newton óta tudjuk, hogy a gravitációja valamennyi, tömeggel rendelkező testnek van; mindmáig nem tudjuk azonban, maga a tömeg milyen mechanizmusok révén jön létre. A kísérletek a rejtélyes ?sötét anyag? mibenlétére is megpróbálnak majd fényt deríteni. Az univerzumban látható anyag ugyanis (a jelenlegi mérések szerint) mindössze csak 5%-át adja az univerzum tömegének ? a maradék 95%-ot adná ki a nem látható sötét anyag. A sikeres kísérletet a világ több kutatóintézetében is örömmel is megelégedéssel nyugtázták.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Felavatták a berendezését

Szóljon hozzá!