ZETApress

hírportál

Palackpostás a sérült gyermekekért

Nagy Sándor péceli biciklis futár kerékpáron készül legyőzni a Budapest és Zaragoza közötti mintegy 2400 kilométeres távolságot. Augusztus 12-én, kedden indul útnak és tervei szerint augusztus 24-én, vasárnap érkezik meg a spanyol városban szeptember közepéig tartó világkiállítás Magyar Nemzeti Napjára.

A sportteljesítménnyel a halmozottan sérült gyermekek segítésének fontosságára hívja fel a figyelmet, az útjához kapott támogatásokból részesülő Kapernaum Csoport Alapítvány az adományt teljes egészében rendszeres programjai és nyári táborai megvalósítására fordítja. Az Európát átszelő kerékpáros futárútra vállalkozó fiatalember egy palacknyi budapesti gyógyvízzel viszi el a magyarországi természetes vizek és ásványvízkincsek üzenetét az Expóra. A biciklistát a Széchenyi Gyógyfürdő Szent István ivókútjánál megrendezett ünnepélyes útindítón Garamhegyi Ábel, a magyar világkiállítási megjelenést szervező Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára és Csáky Péter, az Alapítvány kuratóriumi elnökségének tagja köszöntötte.

Miközben az olimpiai láng hamarosan hosszú útja idei végállomásához érkezik, Budapestről más irányba, de hasonlóképp nemes céllal indul útnak egy palacknyi gyógyvíz. Nagy Sándor biciklis futár a tervek szerint napi 250-300 kilométert megtéve jut el a spanyolországi Zaragozába. A városban június 14. és szeptember 14. között megrendezésre kerülő szak-világkiállítás megkülönböztetett figyelmet szentel a Magyarország szempontjából is kiemelt jelentőségű A víz az életért, A víz, oktatás és kultúra, valamint A víz és egészség témáknak, szorosan kapcsolódva az ENSZ döntése értelmében 2005 és 2015 között zajló A víz az életért évtizede programhoz. Így a budapesti forrástól egészen odáig kerekezhet a palackpostás, ahol ezen a nyáron a világ minden vize egybefolyik.

Nagy Sándor szándéka a transzkontinentális futárúttal az, hogy a halmozottan sérült gyermekek megsegítésére buzdítson, és személyes teljesítményével is támogassa a velük foglalkozó, méltóságteljes életükért és esélyegyenlőségük javításáért dolgozó Kapernaum Csoport Alapítványt. A közhasznú alapítványként működő szervezet 15 éve rendszeres programjaival, nyári táboraival igyekszik enyhíteni a halmozottan sérült fiatalok helyzetén. Kapernaum Ház néven elkezdték egy integrált központ kialakítását, amely a jövőben lakóotthonként és oktatóközpontként működik majd, és ahol munkalehetőséget is biztosíthatnak segítettjeik számára.

A zaragozai világkiállításon való aktív, sokszínű részvételünk a Magyarországról kialakult kép formálását, a hazánk iránti érdeklődés és az utazási vágy felkeltését segíti, összhangban a Magyar Turizmus Zrt. 2008, a vizek éve elnevezésű programjával, amely az egészség- és a wellnessturizmus hódolóira fókuszál. A Magyar Nemzeti Napra utazó palack a világszínvonalú hazai fürdőkre, a gyógyhatású magyarországi forrás- és termálvizekre, a vizes természeti szépségekre hívja fel az Expo látogatóinak figyelmét.

Garamhegyi Ábel a Széchenyi-fürdő előtti ünnepélyes útindítón elmondta, hogy a világkiállítási jelenlét elmélyíti, színesíti a magyar-spanyol gazdasági kapcsolatokat. Hozzátette: a magyar pavilon eddig több mint háromszázezer látogatót vonzott. A szeptember 14-i zárásig jó esély van arra, hogy számuk, a kezdeti várakozásokat jelentősen meghaladva, elérje akár a félmilliót is.

Szóljon hozzá!