ZETApress

hírportál

Centenáriumi bélyegzés

Alkalmi borítékot adott ki a Magyar Posta Ronald Reagan emlékére. Nyitrai Zsolt és Rétvári Bence államtitkárok mondtak köszöntőt Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke születésének 100. évfordulója alkalmából forgalomba bocsátott boríték ünnepélyes bélyegzésén.

A délutáni parlamenti rendezvényen részt vett és felszólalt Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. Nyitrai Zsolt, az NFM infokommunikációért felelős államtitkára az alkalmi boríték forgalomba bocsátása alkalmából elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: Ronald Reagan komoly szerepet vállalt a kommunista diktatúrák meggyengítésében.

Máig emlékezetes az egykori elnök 1987-es berlini látogatásakor elhangzott mondata: ? Gorbacsov úr, bontsa le ezt a falat! ? Az államtitkár rámutatott: Reagan elnöksége alatt jelentősen növekedtek az Amerikai Egyesült Államokban az innovációra fordított összegek, és az akkori technológiai fejlesztések jelentősen hozzájárultak a gazdaság modernizálódásához.

Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára beszédében kiemelte, hogy Ronald Reagannek történelmi szerepe volt a világkommunizmus megdöntésében. Az egykori elnök elkötelezettsége és bátorsága nélkül a magyar rendszerváltozás sem lehetett volna olyan békés és gyors, mint ahogy az valójában megtörtént.

A józanész politikájával képes volt végleg meggyengíteni a kommunizmus hazug és ostoba rendszerét. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy Reagan elnök nagyon meggyőződéses politikus volt, aki hitt az értékek állandóságában és ezt a hitét közvetítette az Egyesült Államok nemzete számára, amíg hivatalban volt.

A szabadságszerető és függetlenségre törekvő magyarok megbecsülését kifejezve a Magyar Posta alkalmi boríték kibocsátásával tiszteleg Ronald Reagan emléke előtt. Az alkalmi borítékon Ronald Reagan portréját ábrázoló, 100 éve született Ronald Reagan feliratú alkalmi bélyegző díszíti az 1989-ben kibocsátott Lebontott vasfüggöny elnevezésű bélyeget.

A Magyar Posta Zrt. alkalmi boríték kibocsátásával köszönti Ronald Wilson Reagan születésének 100. évfordulóját. Az emlékbélyegzésen Reagan elnökkel kapcsolatos személyes élményeiről beszélt Horváth János, az Országgyűlés korelnöke, Jeszenszky Géza, Magyarország volt külügyminisztere és washingtoni nagykövete, valamint Megyesy Jenő, Ronald Reagan egykori kampánystábjának tagja, aki büszkén viselte a ?80-as években kapott kitűzőjét.

100 éve született Ronald Reagan

Ronald Wilson Reagan (1911. II. 6. ? 2004. VI. 5.) színész és politikus, Kalifornia állam kormányzója, az Amerikai Egyesült Államok 40. elnöke. Rendkívül jó előadói képességét Chicagóban rádiós sportriporterként, majd 1937-ben színészként Hollywoodban kamatoztatta. A jóképű színész a Warner Bross Filmgyár megbízásából, több tucat filmben szerepelt.

Az 1950-es években azonban egyre kevesebb filmszerepet kapott, és figyelme fokozatosan a politika felé fordult. Bár fiatalon a demokratákat támogatta, 1962-ben mégis a Republikánus Pártba lépett be. Ismertsége és népszerűsége nagyban segítette, és 1966-ban, majd 1970-ben Kaliforniában kormányzóvá választották. Ezután teljes erővel az elnökjelöltségre koncentrált. 1980-ban pártja első számú jelöltjévé vált, az elnökválasztáson pedig legyőzte az akkor hivatalban lévő Jimmy Cartert.

Népszerűsége töretlen volt, és 1984-ben elsöprő többséggel újraválasztották. Elnöksége idején a neves közgazdász Milton Friedman által inspirált neokonzervatív gazdaságpolitikát folytatta, melyet Reaganomicsnak is neveztek. Próbálta csökkenteni az állam gazdasági és szociális szerepvállalását, nagyarányú jövedelemadó-csökkentést hajtott végre és jelentősen növelte a fegyverkezési kiadásokat. Retorikai képességeinek köszönhetően, bármilyen szituációból képes volt politikai tőkét kovácsolni.

Mind a Challenger-katasztrófa, mind Nyugat-Berlinben a fal lebontásának szükségessége kapcsán elmondott beszéde nagy hatással volt hallgatóságára. Az USA-ban úgy tartják, kulcsszerepe volt a Szovjetunió megdöntésében. Visszavonulása után néhány évig a National Review konzervatív lap szerkesztőbizottságában dolgozott. 1992-ben a német újraegyesítés előmozdításáért Berlin díszpolgárává avatták. 1994-ben nyilvánosságra hozta, hogy Alzheimer-kórban szenved. 2004. június 5-én egy tüdőgyulladás következtében vesztette életét.

Az alkalmi borítékon Ronald Reagan, 1987-ben, a berlini Brandenburgi kapu előtt tartott beszédének világszerte ismertté vált mondatai magyar és angol nyelven olvashatók. A borítékon Ronald Reagan portréját ábrázoló alkalmi bélyegző díszíti az 1989-ben kibocsátott Lebontott vasfüggöny című bélyeget. Eladási ára 200 forint, példányszáma a forgalmi igények függvénye. Kezdő mennyiség 1750 darab, gyártó a Con?X Nyomda. Tervezőművész: Benedek Imre.

Szóljon hozzá!