ZETApress

hírportál

Mexikóban mixelt

Magyar ültetvényes Mexikóban! Magyarország legjobb tequila mixere ? aki Európát is meghódította ? nemrég Mexikóba látogatott, hogy ellesse Mexikó nemzeti italának készítési folyamatát. Keresztes Ferenc beleshetett az el Jimador Ház titkaiba!

Keresztes Ferenc miután az első el Jimador Tequila Kupát megnyerte és ezzel meghódította Európát, fődíjként ellátogatott a világhírű tequila agavé földekkel körülölelt szeszfőzdéjébe, ahonnan hivatásos jimadorként, koktél titkokkal a tarsolyában tért haza.

November végén a világ legjobb bartenderei mérték össze tudásukat Barcelonában a mexikói forradalom 100. évfordulójára emlékezve. Keresztes Ferenc tequilával flambírozott rákjával lenyűgözte a nemzetközi zsűrit, és a verseny győzteseként betekintést nyert az el Jimador lepárló üzemének életébe.

A magyar bartender Guadalajara városából a Tecquila expresszel egyenesen a világhírű Casa Harredura Haciendára érkezett, ahol bevezették az isteni nedű féltve őrzött hagyományaiba, az első agavé kivágásától az első aranyló tequilacseppig. Keresztes Ferenc be is állt a növények mesteri aratói, az el jimadorok közé, akik megosztották vele a generációról generációra öröklődő aprólékos munka titkát, amely az ital lelkét adja.

Magam is jimadorrá váltam: megtanultam, hogyan kell kivágni a kék agavé növényt. Megjegyzem, nagyon kemény munka. Ezen túl pedig megismerhettem a Casa Herradura Ház egyedülálló erjesztési technikáját. Ellentétben más gyártókkal az El Jimador tequila különlegessége, hogy a cukor lebontásához természetes: a helyi citrusfákon élő baktériumokat használják ? adta tovább tapasztalatait Keresztes Ferenc, aki évek óta nagy rajongója a világ első számú kék agavéból készült tequilájának. ? A tanulmányi út mellett kikapcsolódásra is maradt idő és végigkóstoltam a hamisítatlan mexikói koktélokat. Bartenderként ez a kötelességem ? tette hozzá nevetve Ferenc. A mixer bajnok rengeteg, inspirációt merített a latin kultúrából, és frissítő, a szivárvány színeiben játszó gyümölcsös koktélokkal készül a tavaszra.

Szóljon hozzá!