ZETApress

hírportál

Kiotótól Cancunig

Tanácsi következtetéseket fogadtak el a cancúni klímakonferenciát követő intézkedésekről. Tegnap Fellegi Tamás klímaügyért is felelős nemzeti fejlesztési miniszter elnökölte az Európai Unió Tanácsa környezetvédelmi ülésének klímapolitikával foglalkozó napirendi pontjait.

A brüsszeli ülésen a tagállamok klímapolitikáért felelős miniszterei tanácsi következtetéseket fogadtak el a cancúni klímakonferenciát követő intézkedésekről. A Tanács következtetéseiben üdvözli a cancúni konferencia eredményeit és felhívja az Európai Unió nemzetközi partnereit, hogy fogadják el a Mexikóban született megállapodást. Ugyanakkor a miniszterek egyetértettek abban, hogy a Kiotói Egyezmény 2012-es megszűnésével kapcsolatos uniós álláspont kialakításához további egyeztetések szükségesek. Szintén fontosnak ítéli a Tanács a finanszírozási kérdések tisztázását is.

A magyar soros elnökség célja ezen a területen, hogy megfelelő irányba befolyásolja a nemzetközi tárgyalási folyamatokat és meghatározza a Cancúni Megállapodás által kijelölt feladatokat, majd ütemezze azok végrehajtását. Szintén a magyar elnökség feladata a cancúni eredmények alapján a dél-afrikai fordulóra az EU-álláspont alakításának koordinálása.

Fontos célja a magyar elnökségnek az EU külső képviselete terén a hosszabb ideje vitatott kérdésekben a tagállami álláspontok közelítése. Ilyen kérdés nemzetközi viszonylatban például a kötelezettségvállalás mértéke, a Kiotói Jegyzőkönyv jövője és a finanszírozás. Európai uniós viszonylatban felvetődött kérdések: a tagországok közti tehermegosztás, a referenciaértékek kijelölése (benchmarking) és a kiotói kvótatöbblet (AAU) elszámolásának és továbbvitelének lehetősége a következő vállalási időszakra.

Az egyéb napirendi pontok között a Bizottság bemutatta az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés 2050-ig előretekintő menetrendjét, valamint tájékoztatást nyújtott Az Európa 2020 keretei közötti fenntartható növekedéshez hozzájáruló regionális politika című közleményéről.

A tanácsülés napján tartott munkaebéden a tárcavezetők informális keretek között vitatták meg a dekarbonizációs törekvések nemzetközi vonatkozásait, mely eszmecserét az ENSZ Környezetvédelmi Programja (United Nations Environment Programme ? UNEP) igazgatójának előadása vezetett fel.

A Japánban történt természeti katasztrófa következményei miatt a magyar EU elnökség haladéktalanul össze fogja hívni az illetékes tanácsi munkacsoportot (Working Party on Atomic Questions) a tagállamok informálása és szakértői egyeztetések lefolytatása céljából ? jelentette be Fellegi Tamás miniszter az ülés kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A munkacsoport napirendjével kapcsolatban a magyar elnökség képviselői ma konzultálnak az Európai Bizottság képviselőivel.

Az energiáért felelős biztos, Günther Öttinger mára hívta össze a 27 tagállam nukleáris biztonságért felelős hatóságainak és az erőműveknek a képviselőit, hogy tájékozódjon az általuk hozott intézkedésekről. Mindezek alapján tájékozódik a magyar elnökség a biztonsági helyzetről és a lehetséges intézkedésekről. Amennyiben szükséges, a magyar elnökség készen áll minden támogatást megadni a gyors döntéshozatalhoz ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Japánról az Unióban | ZETApress

Szóljon hozzá!