ZETApress

hírportál

Egységes Égbolt

Magas szintű uniós légi-közlekedési konferencia kezdődött Budapesten. Völner Pál, a Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanács közlekedési formációjának soros elnöke nyitotta meg az Egységes Európai Égbolt létrehozásában elért előrehaladást értékelő magas szintű konferenciát ma Budapesten.

A rendezvény előtt az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok képviselői a polgári repülés terén megvalósuló kutatás-fejlesztési együttműködésről írtak alá megállapodást. Völner Pál köszöntőjében elmondta, hogy az európai légtér jelenleginél hatékonyabb kihasználása és a légi-navigációs szolgálatok magas biztonsági szintjének fenntartása összehangolt intézkedéseket igényel a tagállamoktól.

Az Egységes Európai Égbolt kezdeményezés megvalósítása, és kiemelt jelentőségű eleme, a funkcionális légtérblokkok létrehozása folyamatos egyeztetést, a tennivalók rendszeres áttekintését követeli meg. Az államtitkár a program technológiai pillére, a SESAR 2014-ben kezdődő üzemeltetési szakaszának alapos előkészítését is sürgető feladatként nevesítette.

Völner Pál a magyar elnökség nevében üdvözölte az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti, a polgári repüléssel kapcsolatos kutatásról és fejlesztésről szóló együttműködési megállapodást, amelyet a konferencia alkalmából Budapesten írtak alá. A dokumentumot Völner Pál mellett Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke és Carey J. Fagan, az Amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) nemzetközi kapcsolatokért felelős főigazgatója látták el kézjegyükkel. A megállapodás lehetővé teszi a felek számára, hogy fejlesztéseiket a költségek csökkentése és a technológiák átjárhatósága érdekében összehangolják. A közeljövő közös témái lehetnek a repülésbiztonság, az alternatív üzemanyagok és a pilóta nélküli rendszerek kérdéskörei.

A magyar elnökségi időszak legfontosabb légi-közlekedési rendezvényének résztvevői az uniós célkitűzések eléréséhez, az eredeti ütemezés betartásához rövid- és középtávon szükséges lépéseket tekintik át. A legfontosabb megállapításokat, a kormányzati és iparági szereplők feladatait a tervek szerint Budapest Nyilatkozatban rögzítik. A konferencia társszervezője az Európai Bizottság, főtámogatója a HungaroControl Zrt. ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!