ZETApress

hírportál

Pannóniával és Roburral Pekingbe

Egy oldalkocsis Pannónia és egy veterán Robur indult el délután jelképesen a Közlekedési Múzeum elől hét vállalkozó szellemű paksi sportolóval Pekingbe, az augusztusi nyári olimpiára. Treszl Gábor és Magyar Zoltán a motoron, míg Balázs Ottó, Bencze Levente, Kalocsai Sándor, Magyar Gábor és Jármi Zsolt az autón utazik.

Tervükre három és fél éve készülnek, tudtuk meg a rajt előtti sajtótájékoztatón. Többen feladták ezért az állásukat. A teljes oda-visszaút 24 ezer kilométeres lesz, a visszaérkezés október elejére várható. A Roburon háromszáz liter üzemanyagot is szállítanak, de sem erre, sem az út egyéb költségeire nem sikerült szponzorokat találniuk.

Már a rajt is csúszik néhány napot, ezért volt most jelképes az indulás. Az oroszok késnek a vízummal. Arra hivatkoztak, hogy a résztvevők biztonsága nem garantált, pedig az orosz motoros szövetség is kíséri majd őket az ottani szakaszokon. A Roburt lakóautónak építették át, benne hat személy részére alkalmas fekvőhely található.

Az úton heten vesznek részt. ? Hogyan férnek el majd hat fekhelyen, egyikük mindig őrködni fog? ? kérdeztem. A részvevők megnyugtattak, hogy akár nyolcan is alhatnak egyszerre. Lesz is, amikor ennyien lesznek, mert egy orosz barátjuk elkíséri őket a Roburon az orosz szakaszon. Eredetileg a fia vitte volna egy oldalkocsis IZS Planétán, de mivel a fiú nem kapott ilyen hosszú szabadságot, az apa inkább a kényelmesebb ? és főleg fedett! ? lakóautót választotta.

A visszautat az olimpia után Mongólián és Oroszországon át kívánják megtenni. Kazahsztánt hazafelé érintenék, ahol meglátogatják majd a Torghay település közelében élő ősmagyar törzset. A négyhónapos út nem csak fizikai, de mentális igénybevételt is jelent. A szükséges oltásokat már megkapták. Orvos nincs a csapatban, csak egy gyógy-masszőr, aki reméli, hogy komolyabb egészségügyi probléma nem lesz az út során.

A csapatot a GOJ Motoros Egyesület is támogatja, bár ennek mikéntje nem derült ki a sajtótájékoztatón. Személyes jelenlétükkel buzdították őket, mert több mint egy tucatnyian jelentek meg a múzeumban. ? Ne piszkáljatok, Sorstalanok! ? olvashattuk hátul a pólójukon, utalva ezzel a Kertész Imre Nobel-díjas regényéből készült Koltai Lajos-film tragikus hőseire.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Pannónián Londonba | ZETApress
  2. Lurdy Házból Maliba | ZETApress

Szóljon hozzá!