ZETApress

hírportál

Megtalálni és kiegészíteni egymást

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a Bolgár Nagykövetség, valamint annak Kereskedelmi Hivatala együttműködésével Bolgár Gazdasági Fórumra került sor kedden, Budapesten. A rendezvény fő célja, hogy gazdasági, befektetési és adózási információkkal segítse a bolgár piac iránt érdeklődő magyar cégeket lehetséges partnereik megtalálásában, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára örömmel nyugtázta, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban a kereskedelem és a tőkebefektetések terén is folyamatos és határozott növekedés tapasztalható. 2006-hoz viszonyítva a tavalyi évben egységesen nőtt az áruforgalom, a magyar kivitel és aktívum is. A forgalom 554 millió euróról 765 millió euróra 38 százalékkal, a magyar export 453 millió euróról 671 millió euróra 48 százalékkal, az egyenleg pedig 352 millió euróról 577 millió euróra 64 százalékkal növekedett.

Az elmúlt másfél évtizedben Bulgáriában végbement magyar befektetések kumulált értéke hozzávetőleg 950 millió euró. A 260 magyar érdekeltségű vállalat 2007-ben közel 200 millió eurót fektetett be, ezzel Magyarország a 9-ik legnagyobb befektető Bulgáriában. A nagy termelőcégek (a Duna-Pack, a Videoton és a GPV-Bulgária) mellett a telekommunikációban a Magyar Telekom (Orbitel), a pénzügyi szférában az OTP (DSK), az OTP Garancia Biztosító és az MKB (Union Bank) van jelen a bolgár piacon. A Magyarországon bejegyzett bolgár cégek kezdeményezésére 2006 márciusában megalakult Magyar-Bolgár Gazdasági Kamarának már közel 40 tagja van.

A Bolgár Befektetési Hivatal és az ITD Hungary, valamint a két ország Nagykövetségein belül működő Gazdasági és Kereskedelmi Hivatalok is a cégek rendelkezésére állnak, hogy azok kedvező üzleti környezetben folytathassák tevékenységüket a két ország hagyományosan kiemelkedő gazdasági partnersége érdekében.

Garamhegyi Ábel a fórum tanulságait összegezve elmondta: a rendezvény kitűnő katalizátora lehet annak a folyamatnak, amelynek során egy növekedési kihívásokkal küzdő, ám az Unióban komoly tapasztalatokkal bíró ország és egy, a dinamikus gazdasági bővülés időszakát élő, az európai közösséghez frissen csatlakozott állam megtalálja az egymás erényeit kiegészítő, az esetleges hátrányokat kiegyenlítő együttműködés sikeres módozatait. A bolgár cégek és intézmények körében egyre nagyobb az érdeklődés az EU alapok felhasználásában szerzett magyar tapasztalat iránt, ennek nyomán közös projektek kidolgozására is lehetőség nyílhat.

Szóljon hozzá!