ZETApress

hírportál

Teret kapnak az áldozatok

A Katyni mártírok parkja nevet viseli hamarosan Óbudán a patinás Árpád Gimnázium előtti terület, és itt áll majd az az emlékmű is, amelyre a Fővárosi Önkormányzat harmincmillió forintot különített el. Lengyelországon kívül Budapest ad helyet elsőként a katynyi tragédiát megjelenítő emlékműnek, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztató, a Városházán.

A Fővárosi Közgyűlés március 27-én egyhangú szavazattal döntött arról, hogy közterületet nevez el és emlékművet állít a katyni mártírok tiszteletére. Eután javasolta Bús Balázs, Óbuda fideszes polgármestere, hogy a gimnázium előtti téren legyen ez felállítva. Mint Demszky Gábor kérdésemre elmondta, az elkövetkező 23 hónapban kerül sor a tereprendezésre, s ezzel együtt az emlékművet megszobráló pályázat kiírására. A szoboravató 2010 áprilisában, a katyni vérengzés hetvenedik évfordulóján lesz.

A döntés kapcsán Andrzej Przewoznik, a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács miniszteri rangban álló főtitkára ma délelőtt Demszky Gábor főpolgármesterrel az emlékmű felállításának lengyelországi támogatásáról tárgyalt. Megbeszélésték, hogy a fővárost százezer euróval ? azaz harmincmillió forinttal ? támogatják, így már hatvanmillió forint áll rendelkezésre.

S mit kell tudnunk Katynról? Hogy a szovjet pártállam vezetőinek utasítására 1940 tavaszán mintegy 22 ezer lengyel katonatisztet, hivatalnokot végeztek ki Katynban és a lengyel fogolytáborok környékén. Sokáig a németek gaztettjének próbálták ezt az oroszok beállítani, s csak 1989-ben vallotta be Gorbacsov elnök az igazságot. A tömeggyilkosság elől sokan Lengyelországból hazánkba menekültek, s befogadásukban idősebb Antall József miniszternek is szerepe volt.

Ősszel kiállítás nyílik Budapesten az 1940-es vérengzésről előkerült dokumentumokból. Ezek jobbára a tömegsírok feltárását tartalmazzák, mert a gyilkosságok elkövetéséről felvételek nem készültek. Az akkori szovjet gyakorlat alapján azok inkább oktatófilmek lettek volna, de az elkövetőket erre nem kellett kiképezni. Rossz értelemben véve igazi ?szakemberek? voltak. Pisztollyal lőtték főbe az áldozataikat. Egyikük Katyn előtt már több mint tízezer tarkólövést tudhatott maga mögött. Bizonyára jól dolgozott, mert áldozatai sosem reklemáltak.

Szóljon hozzá!