ZETApress

hírportál

Hatékony spektrumpolitikát!

Az Európai Unió versenyképessége a hatékony spektrumpolitikán is múlik ? mondta Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára.

Kiemelte, hogy az Egyesült Államok február 10-én nyilvánosságra hozott új, széles-sávú stratégiája célkitűzéseiben megegyezik a magyar soros elnökség által is előmozdítani kívánt európai célokkal. ? A magyar EU-elnökség mindent megtesz azért, hogy június végére elfogadásra kerüljön az Európai Unió új, egységes és konszenzuson alapuló rádióspektrum-politikai programjavaslata, amely törekvéseiben párhuzamban áll az USA-éval ? tette hozzá.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke február 10-én jelentette be az USA új, átfogó spektrumstratégiáját, amely szerint pár éven belül el kell érni az Egyesült Államok teljes területén a mobil széles-sáv 98%-os lefedettségét annak érdekében, hogy a hatalmas kiterjedésű ország minden szeglete be legyen csatornázva a digitális világba. Ezt a célt az USA elnöki adminisztrációja szerint jelentős mennyiségű rádióspektrum kereskedelmi célú felszabadításával lehet elérni.

Nyitrai Zsolt, az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanácsa távközlési formációjának soros elnöke hangsúlyozta, hogy európai versenyképességünk növeléséhez rugalmasabb és okosabb spektrumpolitikára van az Európai Unió tagállamainak szüksége. Meglátása szerint Európának is meg kell tennie a gyors és hatékony lépéseket saját versenyképességének további javításáért ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A frekvenciák eredményes felhasználása nemcsak a beruházásokat, hanem az innovációt is erősíti, és kulcsfontosságú a kreatív iparágak versenyképessége szempontjából ? emelte ki az államtitkár. Nyitrai Zsolt emlékeztetett: a mobileszközök rohamos ütemű terjedéséhez mielőbb szükséges biztosítani a megfelelő frekvenciákat, hogy az európai szolgáltatók az újfajta eszközök és szolgáltatások által igényelt adatforgalmat is mielőbb képesek legyenek kiszolgálni.

Szóljon hozzá!