ZETApress

hírportál

Gyorsító tanácskozás

Magas szintű munkacsoport alakult az Észak?Dél Energiafolyosó projektjeinek felgyorsítására. Tegnap tartotta alakuló ülését az Észak?Déli Összeköttetések Közép-Kelet Európában Magas Szintű Munkacsoportja (High Level Group of North-South Interconnections in Central-Eastern Europe).

A munkacsoport legfőbb feladata az Észak-Dél Energiafolyosó földgáz, kőolaj és villamos energia projektjeinek felgyorsításával elősegíteni a régió és közvetve az egész Európai Unió ellátásábiztonságát erősítő kezdeményezés gyors és sikeres megvalósulását. A munkacsoportban a Magyar Kormányt Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviseli.

Az alakuló ülés levezető elnöki tisztét Günther H. Oettinger uniós energetikai biztos töltötte be, az ülésen a felek elfogadták a magas szintű munkacsoport együttműködési megállapodását (Terms of Reference). A dokumentum megszabja a jövőbeni együttműködés kereteit és a munkacsoport elérendő céljait: erősíteni a regionális együttműködést az energiahálózatok fejlesztése és integrálása, valamint az ellátási források és útvonalak diverzifikációja terén az ellátásbiztonság növelése és a piacfejlesztés érdekében. A találkozón a felek megállapodtak a munkamenetet érintő kérdésekről és megbeszélték a szakértői munkacsoportok felállítása körül felmerülő kérdéseket is.

A munkacsoportban Visegrádi Együttműködés országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) mellett Románia és Bulgária vesznek részt teljes jogú tagként, illetve a megbeszéléseken megfigyelőként jelen lesz Horvátország is. A magas szintű munkacsoportnak átfogó cselekvési tervet kell készítenie a kelet-közép-európai régióban megvalósuló energiahálózati összekapcsolások kiépítésére és a piaci integráció megvalósítására vonatkozóan.

A szakmai háttérmunka a testülethez kapcsolódó szakértői munkacsoportokban zajlik majd, amelyekben előreláthatóan a rendszerirányítók és a nemzeti szabályozó hatóságok is nagy szerepet kapnak. Egyelőre három tervezett szakértői munkacsoport felállítása várható, melyekben a földgáz, a villamos energia és a kőolaj infrastruktúrákkal kapcsolatos feladatokat kezelik majd a résztvevők ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!