ZETApress

hírportál

Zöld Egyetem Szegeden

Előkelő helyen végzett a Zöld Egyetem Rangsorban az SZTE. Az Indonéziai Egyetem 2010 nyarán indította el a világ egyetemeinek zöld merőszámokon alapuló rangsorolását, melyben a Szegedi Tudományegyetem az 54. helyen végzett ? tudatták sajtósaik.

A kérdőívet 34 ország 95 egyeteme töltötte ki. Az is kiderült, hogy a SZTE Kelet-Európa legzöldebb egyeteme. Az egyetemeket különböző nemzetközi rangsorok alapján választottak ki, majd keresték fel munkatársaikat.

A felmérés során egy internetes kérdőívet kellett az egyetemeknek kitölteniük 2010. május és július között. A kérdőív öt nagy témakörből állt: zöld statisztikák, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás és közlekedés. A kérdőív kiértékelése során minden tétel értékelése numerikusan történt, így lehetőség nyílt az adatok statisztikai feldolgozására.

A legtöbb pontszámot a Berkeley városában levő University of California érte el, őt követi a University of Notthingham, a harmadik a kanadai York University, míg a szervező egyetem a 15. helyen végzett. A rangsor elemzése során megállapítható, hogy az SZTE Európában az erős középmezőnybe tartozik, hiszen az előkelő 20. helyezést, a kelet-európai egyetemek között pedig az első helyet érte el, így a jelenlegi felmérés alapján Kelet-Európában az SZTE a legzöldebb felsőoktatási intézmény.

Szóljon hozzá!