ZETApress

hírportál

Formatervezési díjas öko láda

A praktikum aranyat ér. A BASF által gyártott Neopolen EPP habból készülő Flip-Box összecsukható láda nyerte a 2011-es német formatervezői díjat ? tudtuk meg Solti Alexandrától.

Az Overath német csomagolóeszköz gyártó Flip-Box? Premium hőszigetelő összecsukható utazóládája nyerte idén a Német Köztársaság Formatervezési Arany Díját terméktervezés kategóriában. A praktikus láda a BASF expandált polipropilénjéből ? Neopolen? (EPP) ? készült, ami nemcsak szilárdságáról, kis súlyáról, remek hőszigetelő képességéről híres, hanem a dizájnereknek nyújtott sokszínű formatervezhetőségéről is. A díjat jövő pénteken Frankfurtban adják át az Ambiente kereskedelmi vásáron. A szállítóláda már több formatervezői díjat is kiérdemelt, többek közt a 2010-es Német Csomagolási Díjat és a 2009-es iF Anyagdíjat is.

Flip-Box? kitölti a piacon az űrt a merev hűtőtáskák és az összecsukható műanyag rekeszek között. A láda körülbelül fél kilogramm, 25 liter űrtartalmú, és teherbírása 25 kilogramm. A szállításra használt ládákkal összehasonlítva a dizájndíjas darab élettartama sokkal hosszabb, tartós igénybevétel mellett is megőrzi tulajdonságait az EPP anyag ütésállóságának és rezgéscsillapító hatásának köszönhetően.

A szürke-fekete színben készülő, többször használható láda alkalmas többek közt élelmiszerek és üvegek szállítására. A metálszürke Neopolen P 9335 mg a hagyományos EPP-hez képest 10 százalékkal jobb hőszigetelő képességű, így a láda mind a hideget, mint a meleget is jól tartja. A láda oldalai és fedele zsanérral, csuklópántokkal és hatékony zárszerkezettel kapcsolódnak egymáshoz, így szigetelése és stabilitása kimagasló. A sokoldalúságot és komplex tervezést az ellenálló és rugalmas Neopolen P tette lehetővé, amely statikus és dinamikus terhelés esetén is nagyfokú rugalmasságot mutat. Mivel az anyag vegyszerekkel szemben ellenálló, a láda bármilyen tisztítószerrel könnyen tisztítható.

A Német Köztársaság Formatervezési Nagydíja

A Formatervezői Nagydíj védnöke a Német Gazdasági és Technológiai Minisztérium. A díj először 1969-ben került átadásra a terméktervezés terén elért kimagasló nemzetközi eredmények elismeréseként. A díj 2006 óta A Német Köztársaság Formatervezői Nagydíja névvel évente kerül átadásra kimagasló formatervezői eredmények elismeréseként. A nyerteseket az ipar, oktatási intézmények, tervezés és média képviselőiből álló független zsűri választja. A díjátadás szervezője a Német Formatervezői Tanács.

A Neopolen P felhasználhatósága

Az anyag könnyű, ugyanakkor a külső mechanikai hatással és magas hőmérséklettel szemben is ellenálló. Az anyag akár az ismétlődő igénybevételnek is ellenáll, kiemelkedő energiaelnyelő képesség mellett rugalmas, jó izotropikus tulajdonságokkal rendelkezik, ráadásul alacsony nedvszívó képességű, és vegyszerekkel szemben is ellenálló. Ezért a Neopolen P felhasználási területe igen széles, többek közt az autógyártás, a csomagolóipar, a sport és szabadidős eszközök gyártásának alapanyaga. A Neopolen P 100 százalékban újrahasznosítható, előállítása során nem keletkeznek üvegházgázok és nem tartalmaz kémiai habosító szereket.

A BASF

A világ vezető vegyipari vállalata, a The Chemical Company termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez.

Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2009-ben a BASF forgalma meghaladta az ötvenmilliárd eurót, és mintegy 105 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek.

Szóljon hozzá!