ZETApress

hírportál

Esterházy a vezéregyéniség

Frenetikus magyar sikerekkel zárult a vasárnapig tartó PEN World Voices fesztivál. A visszajelzések alapján a New York-i rendezvényen a legtöbb látogató Esterházy Péterre volt kíváncsi. A címbeli mondatokat Salman Rushdie mondta el róla New York-ban.

Többször is szerepelt a hat napig tartó New York-i fesztiválon Esterházy, aki rögtön a Town Hall-beli első esten kitűnt humorával és bravúros nyelvi játékosságával. A Harmonia Caelestis című műve részletének magyar nyelvű felolvasása egyértelműen lenyűgözte a közönséget. Az író mögötti vásznon kivetítve futott az angol szöveg, ám a nyelvi különbségek a felolvasó személyisége, lendülete és eredetisége miatt cseppet sem okoztak élményvesztést ? mondta el Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

Esterházy nemcsak a hallgatóság körében szerzett új és tartott meg régi rajongókat, hanem a szervezők is kalapot emeltek előtte. Salman Rushdie, a fesztivál elnöke kijelentette, hogy a kortárs világirodalom egyik legjelentősebb alakjának tartja a magyar írót. A fesztivál végén írók és szervezők gratuláló levelei, valamint dedikált könyvek árasztották el a vendégszereplést szervező New York-i Magyar Kulturális Intézet munkatársait: mindenki Esterházyhoz szerette volna eljuttatni a személyes vagy a már nyomtatásban megjelent sorait.

Jövőre magyar írók dominálhatnak a New York-i PEN fesztiválon

A PEN Word Voices elnöke évről évre egy szakmai csapattal együtt dolgozza ki a rendezvény tematikáját. A New York-i Magyar Kulturális Intézet úgy tudja, hogy az idei közélet-magánélet (Public Lifes/Private Lives) téma után jövőre kiemeltebb szerepet szánnak a magyar irodalomnak. Elképzelhető, hogy kifejezetten egy magyar írók által meghatározott irányvonallal rukkolnak elő. Az intézet a 2009-es New York-i magyar évadra készülve már most szorosan együttműködik a fesztivál szervezőivel és elnökével, Salman Rushdie-val is.

A négy éve még ismeretlennek számító irodalmi rendezvény ma már hatalmassá nőtte ki magát: partnerintézmények segítségével több, mint hetven irodalmi eseményt és legalább ugyanennyi fogadást szerveztek ezekben a napokban. Az egyik ilyen rangos program a szombati PEN Cabaret előadás volt, ahonnan a résztvevők jó része a New York-i Magyar Kulturális Intézet nagyszabású záró partijára sietett. Nem akármilyen hírességek koccintották össze itt koktélpoharaikat. A parti vendégei voltak Palya Bea és Erika Stucky énekesnő, valamint többek között olyan írók, mint Ian McEwan és Ingo Schulze.

Szóljon hozzá!