ZETApress

hírportál

Esterházy Péter a PEN kiemelt vendége

A PEN Nemzetközi Írószövetség április 29-e és május 04-e között rendezi meg a PEN World Voices Fesztivált New York-ban. A PEN a New York-i Magyar Kulturális Intézettel együttműködve kérte fel Esterházy Péter írót és Palya Bea énekesnőt, hogy szerepeljenek a negyedik PEN Word Voices Fesztiválon. A fesztivál idei témája a köz- és a magánélet kérdése, viszonya (Public Lives/Private Lives). A PEN meghívására a rendezvényen részt vesz Dragomán György író is.

A PEN Nemzetközi Írószövetség negyedik alkalommal rendezi meg a PEN World Voices Fesztivált. A hat napig tartó irodalmi rendezvényen több mint ötven nemzet képviselteti magát New York-ban. A fesztivál kiemelt témája a köz- és magánélet illetve a kettő közötti érzékeny határmezsgye.

A New York-i Magyar Kulturális Intézet a 2009-es New York-i ? Washingtoni Magyar Kulturális Évadra készülve szorosan együttműködik a Nemzetközi Írószövetséggel, valamint a PEN Word Voices elnökével, Salman Rushdie-val. A közös munka első állomása az idei fesztivál, ahová a két szervezet közös meghívására utazik ki Esterházy Péter író és Palya Bea énekesnő. Esterházy Péterrel háromszor is találkozhat a közönség: április 30-án, május 1-jén és május 4-én. Az íróval május 4-én a Harmonia Caelestis című regénye kapcsán Wayne Koestenbaum amerikai író, kritikus beszélget a háború utáni magyar irodalomban megjelenő személyes családi sorsokról. A beszélgetés helyszíne Amerika egyik leghíresebb könyvtára, a New York Public Library.

A PEN World Voices Fesztivál másik magyar meghívottja Dragomán György író, aki április 30-án, május 1-jén, és május 2-án vesz részt a rendezvényen. Dragomán az állami megfigyelésről szóló szekcióban szerepel, ahol az írók egymás szövegeiből dolgozva beszélgetnek a témáról.

Palya Bea világzenei hangja május 3-án este szól majd a PEN Cabaret-nak helyszínt adó Webster Hall-ban, aki a legendás koreográfussal, Bill T. Jones-szal és Erika Stucky jazz énekessel együtt lép fel. A Cabaret-ból egyenesen a közeli New York-i Magyar Kulturális Intézetbe mennek át a fellépők, az est hivatalos záró partijára, ahol a zenéről Vajna Balázs, a Tilos Rádió DJ-je gondoskodik majd. Az exkluzív estére a PEN Cabaret neves vendégeit is várja a New York-i Magyar Kulturális Intézet.

A PEN

A Nemzetközi Írószövetséget 1921-ben alapították. A szervezet kezdetektől fogva missziójának tekinti az írók közötti baráti viszony és szellemi együttműködés kialakítását. Az összefogás ország- és kontinenshatárokat átívelő mértékét jól mutatja, hogy több ezer írót, fordítót és szerkesztőt számlálnak a tagjaik között. Ma 125 országban van helyi tagozata. A Nemzetközi PEN Club elnöki tisztét 1990-1993 között Konrád György magyar író töltötte be.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Esterházy a kortárs világirodalom vezéregyénisége

Szóljon hozzá!