ZETApress

hírportál

Himnuszok az Országházban

Kiss Gy. Csaba: Hol vagy, hazám? ? Kelet-Közép-Európa himnuszai című könyvét ismertük meg ma délután a Parlament Vadásztermében. A 248 oldalas mű ? mely 13 ország himnuszait és címereit mutatja be ? a Nap Kiadó gondozásában jelent meg.

Az estet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. A szerzővel Juhász Judit, a Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese beszélgetett. Közben Lázár Csaba színművész, a rádió bemondója olvasta fel a könyvből a cseh, horvát és lengyel nemzet himnuszait.

Kulturális-nyelvi meghatározottságunk okán, kis túlzással, ismeretlen világnak tekintünk egy másik nemzetet. Mi magyarok vagyunk, ők pedig mások. És ez a szemlélet nem csupán ránk jellemző. Így néz a másikra mindenki a saját nemzete képletes ablakából ? áll a hátsó borítón.

Előítéletek választanak el és kapcsolnak össze bennünket abban a Közép-Európában is, ahol más volt a nemzetté válás útja, mint Nyugaton, és más, mint Keleten. A modern nemzet tervét e tájakon gyakran egymás ellen készítettük, és ezeket az elválasztó szakadékokat előszeretettel mélyítették a térséget igájuk alá hajtó totalitárius nagyhatalmak.

A legfőbb gond pedig, ismételhetjük Németh László hét évtizedes üzenetét, hogy nem ismerjük egymást. Pedig hosszú évszázadok együtt- és egymás mellett élése összecsiszolta a térségben élő népeket. Gondolkodásmódunk, mentalitásunk megannyi hasonlóságát nemzeti jelképeink ? közöttük a himnuszok ? is bizonyítják.

Párbeszédet kezdeményez ez a kötet a nemzeti himnuszok segítségével Kelet-Közép-Európa népei között. Tizenhárom ország himnuszát egymás mellé téve, egymás tükrében mutatjuk be őket. A kölcsönös megismerés szükségességének a jegyében. Abban a meggyőződésben, hogy az igazi európaiság egyik fontos ismérve a szűkebben és tágabban vett jó szomszédság ? olvashatjuk Kiss Gy. Csaba előszavából a könyv hátsó borítóján.

Nem csak próza, zene is volt a könyvbemutatón. Sólyom Balázs és zenésztársai ? a besenyői Miranda zenekar ? csengettyűkön szólaltatták meg a Rákóczi indulót és a Himnuszt. A nagyszámú közönség hosszú sorban várakozott a dedikálásra. A sajtópéldányért Sebestyén Ilona ügyvezető igazgatónak mondunk köszönetet.

Szóljon hozzá!