ZETApress

hírportál

Államfői látogatás Afganisztánból

Köztársasági elnökünk meghívására tegnap állami látogatást tett Magyarországon Hamid Karzai, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnöke. Negyed 11-kor katonai tiszteletadással, ünnepélyes fogadták a Szent György téren, majd Budapest panorámáját tekintette meg az elnöki teraszról. A Sándor palota Tükörtermében közös fotók készültek, majd négyszemközti megbeszélésre került sor a Sándor-palotában, adta hírül az elnöki Sajtóiroda.

Délután 1-kor Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ebédet adott Hamid Karzai köztársasági elnök tiszteletére a Parlamentben, majd Hamid Karzai köztársasági elnök megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök Terén. Este 6-kor az afgán államfő Göncz Kinga külügyminiszterrel, egy órával később Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel találkozott a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban. Este 8-kor Sólyom László köztársasági elnök díszvacsorát adott afgán kollégájának a Sándor-palota Tükörtermében.

Gyurcsány Ferenc is találkozott az afgán elnökkel

Miniszterelnökünk délután az Országház Munkácsy-termében találkozott Hamid Karzai afgán elnökkel, aki a bukaresti NATO-csúcstalálkozót követően látogatott Budapestre. Gyurcsány és Hamid Karzai, afgán elnök a félórás munkamegbeszélés keretében értékelte a Szövetség afganisztáni szerepvállalásával kapcsolatos fejleményeket, illetve kiemelték az újjáépítési folyamat erősítése érdekében tett további tagállami vállalások fontosságát.

Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy hazánk újabb hozzájárulásokkal növeli jelenlétét Afganisztánban, illetve hangsúlyozta, hogy a magyar szerepvállalás sikerességéhez elengedhetetlen az afgán központi és helyi hatóságok támogatása és együttműködése. A magyar miniszterelnök a megbeszélés során szorgalmazta, hogy az afgán nemzeti hadsereg mielőbb kezdje meg egységeinek telepítését a hazánk által felügyelt Baglán tartományba. A miniszterelnök mindehhez Karzai elnök támogatását kérte.

Karzai elnök hangsúlyozta, hogy Afganisztán szívesen venné több külföldi, köztük magyar befektető részvételét az ország újjáépítésében, illetve örömmel vennék, ha több afgán diák tanulhatna Magyarországon adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!