ZETApress

hírportál

Ki van a koporsóban?

Madame Tussaud panoptikumának viaszfigurája, félévente cserélt emberi hullák, vagy akinek neve a bejáraton olvasható? Ha ön arra tippel, hogy egy ismert ember hullája, akkor könnyen tévedhet. Az alig néhány napja megjelent történelmi lektőr szereplői ? Maár Gyula filmrendező, valamint Kákossy László egyiptológus, Kun Miklós történész, és egy magát megnevezni nem óhajtó anatómus professzor ? fura dolgokat meséltek B. Király Györgyinek, tudtuk meg a tegnap esti sajtótájékoztatón a Pallasz Páholyban.

A hetedik könyvét jegyző újságíró abból a hipotézisből indult ki, hogy a nagy orosz anatómusok Zbarszkij és Vorobjov nem tudtak mumifikálni. Feltevését arra alapozta, hogy a kommunizmus múmiáit ? Sztálint, Dimitrovot, Gottwaldot és Lenint ? a fent említett páros próbálta megőrizni az örökkévalóság számára.

Dimitrovot elhamvasztották, Sztálin koporsójára vasbeton lapokat eresztettek és a biztonság kedvéért folyékony betont is öntöttek rá, míg Gottwaldként bizonyíthatóan egy halom protézis került a sírba. A titokról ma rá csak a Lenin múmiájának nevezett valami vizsgálatával lehetne fellebbenteni a fátylat! Mivel e vizsgálódás sem a szerzőnek, sem Önöknek nem adatik meg, maradjunk a hipotéziseknél.

A közszemlére tett, színpadiasan őrzött hulla a múmiává balzsamozott Lenin még mindig valóságos attrakció. De valóban Lenin fekszik a kristályüveg koporsóban? A választ meghallhattuk a Kor Kontroll klubesttel összekötött sajtótájékoztatóján.

Idézet a könyvből

Ha biztosan tudnám a választ, súlyosan kompromittált ember lennék Legalábbis a KGB ügynöke, akihez képest a III/III-as ügyosztály ügynökei ártatlan báránykák. Nos, megnyugtatom önöket, nem tudom. Sejtéseim lehetnek, de az nem maga a bizonyosság. Mindenesetre léteznek a kérdőjeleket felerősítő, beszélő szemtanúk, továbbá orvosi szakvélemények. Ezek ismeretében nincs okunk kizárni a feltevést, hogy amit a mauzóleumban mutogatnak, akár Madame Tussaud panoptikumának egy viaszfigurája is lehet. Igen, lehet, hogy egyszerű csalással van dolgunk. Hogy a milliókat vonzó, népbutító, mákonyos rituálék résztvevői bábukat láthatnak csupán. Lehet, hogy a feltevés bizarr, de még egyszer hangsúlyozom: nem alaptalan.

A történelmi tények mellett a horrorba oltott halottkultusz is megelevenedik a könyv lapjain. Igaz-e, hogy az alkoholistákat nem lehet mumifikálni? Az oroszok szerint ugyanis Gotwald hullája azért bomlott fel, mert a csehek első munkás elnöke kőkeményen ivott? Járhat-e a mumifikálásban ismert bármelyik eljárás-plasztináció, vagy formalinos tartósítás olyan eredménnyel, hogy a hulla az alvó ember illúzióját kelti, aki, mindjárt felébred? Miért tudtak mumifikálni az egyiptomiak? És vajon elképzelheti, hogy újabb és újabb Lenin hasonmások holttestei kerülnek a Vörös Tér mauzóleumának koporsójába?

Kopper László patológus, egyetemi tanár előszavából

Ha azt kérdezed, hogy olvasd-e el ezt a könyvet, akkor a válaszom igen (és nem csak azért, mert egy előszónak ez kutya kötelessége), de ha az a kérdés, hogy hasznos-e? hát, elbizonytalanodom (és nem csak azért, mert fogalmam sincs, hanem mert a hasznosságot legfeljebb egy szakkönyvtől várom, a többi mindössze szórakoztasson, persze az sem baj, ha gondolatokat is kicsihol). Ez a könyv meg éppen az utóbbira való. Azt hiszem.

Szóljon hozzá!