ZETApress

hírportál

Kínában az együttműködésért

Olajos Péter a zöld-gazdaságfejlesztéséről tárgyalt a távol-keleti országban. A zöld-gazdaság fejlesztési és klímapolitikai helyettes államtitkár tegnap részt vett a CIGIE Green Expo környezetvédelmi kiállítás megnyitóján ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A helyettes államtitkár delegáció vezetőként egy magyar üzletemberekből álló delegáció kormányzatot képviselő tagjaként érkezett Kínába. A látogatás legfőbb célja bemutatni a kínai üzleti élet képviselőinek a magyarországi és kelet-közép-európai régió nyújtotta gazdasági és befektetési lehetőségeket, kiemelt hangsúlyt fektetve a zöld iparhoz kapcsolódó beruházási potenciálokra.

A több napos látogatás során Olajos Péter helyettes államtitkár a kínai üzletemberek delegációja mellett több energetikai szakemberrel, a megújuló energiaforrások terjedését ösztönző szakmai szervezetek vezetőivel és nemzetközi szervezetek helyi képviselőivel is találkozik. Tegnap beszédet mondott a China Green Industry Forum 2010 zöld-gazdaságfejlesztési konferencián, Pekingben.

Beszédében Olajos Péter hangsúlyozta: a találkozók eredményeképpen várhatóan még szorosabb együttműködés alakul majd ki a kínai és magyar partnerek között. ? Jó látni, hogy magyar cégek miképp segítenek Kínában Shenzhen város ivóvíz- és szennyvíz-gazdálkodási, valamint környezeti problémáinak megoldásában, amely által egyben Kína legnagyobb környezetvédelmi profilú tanácsadó cégei lettek ? tette hozzá a helyettes államtitkár.

A két ország együttműködési területeiről szólva elmondta: Magyarországnak hasznos tapasztalatai vannak az épületenergetika területén. Ez azért is fontossá teszi a magyar vállalatokat a kínai építési szektor számára, mert a hasonló történelmi előzményeknek köszönhetően mindkét országban rengeteg rossz hatásfokú panelház épült. ? Az újonnan megválasztott magyar kormány hamarosan útjára indítja nagyszabású épület-felújítási programját, hiszen az épületek energetikai modernizációjával a primer energiafogyasztásunk 30-40 százalékkal is csökkenthetjük ? emelete ki beszédében Olajos Péter.

Szóljon hozzá!