ZETApress

hírportál

Fellegi Liege-ben

Magyarország az erős kohéziós politikában érdekelt. Regionális politikáért felelős miniszterek találkozója Liege-ben. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter képviselte Magyarországot a november 22-23-án tartott informális találkozón ? melyről a minap már tanácskoztak Pozsonyban is.

Liege-ben az Európai Unió tagállamainak regionális politikáért felelős miniszterei ismertették álláspontjaikat a kohéziós politika jövőjéről. Fellegi Tamás beszédében elmondta, hogy Magyarország erős kohéziós politikában érdekelt, amely elősegítheti hazánk és a régió versenyképességének növekedését ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Az Európai Unió regionális politikáért felelős miniszterei hétfő-kedden Liege-ben megtartott találkozójukon megvitatták az elkövetkező költségvetési időszak regionális politikája keretében kapható támogatások célkitűzéseit és a pénzügyi források folyósításának feltételeit. A résztvevők megegyeztek abban, hogy a magyar elnökség alatt az operatív részletekről a tagállamok szakértői szinten folytatják a vitát, és a miniszterek következő találkozóján az eredményekről szóló beszámolót ismét napirendre tűzik.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter felszólalásában hangsúlyozta, hogy a magyar uniós elnökség során különös figyelmet kap a kohéziós politika vitája. A kormány célja, hogy a magyar elnökségi időszak végére érdemi álláspontok, vélemények szülessenek a kohéziós politika jövőbeni irányát illetően.

Fellegi Tamás a magyar állásponttal kapcsolatban elmondta, hogy mivel az uniós fejlesztési források nagymértékben hozzájárulnak Magyarország gazdasági-társadalmi fejlődéséhez, hazánk az erős kohéziós politikában érdekelt, amely tekintetbe veszi a fejletlenebb tagállamok és régiók fejlesztési igényeit is. Ezért képviseljük azt, hogy a stratégiai céloknak tartalmazniuk kell a fejletlenebb tagállamok fejlesztési igényeit. A kohéziós politika olyan eszköz, amely elősegítheti az egyes tagállamok és régiók versenyképességének növekedését.

Szóljon hozzá!