ZETApress

hírportál

Vízzel az Életért a Zaragoza Expón

A június 14-től szeptember 14-ig a spanyolországi Zaragózában megrendezésre kerülő szak-világkiállítás vezérgondolata: A víz és a fenntartható fejlődés. A tematika választása szorosan kapcsolódik az ENSZ döntéséhez, amelynek értelmében 2005-től 2015-ig zajlik A víz az életért évtizede program. A 102 országot felvonultató rangos eseményen hazánk is önálló kiállítással vesz részt. Üzeneteink hatásos megfogalmazása, valamint a látványos, de költség-hatékony helyszíni megjelenés biztosítása érdekében a GKM pályázat útján keres alkotó partnereket, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A Zaragoza Expo 2008 szak-világkiállítás megkülönböztetett figyelmet szentel bizonyos témáknak. Ezek közül Magyarország szempontjából különös jelentőségű A víz az életért, A víz, oktatás és kultúra, valamint A víz és egészség problematikája. Ugyancsak fontos mondanivalója van Az osztott vizek tematikának is. A határokkal metszett vízgyűjtők ? köztük a Duna-völgy ? gondolatkörének elemzése, jó példák bemutatása hatékony támogatást nyújt az eredményes határvízi, vízügyi nemzetközi együttműködési gyakorlatok megismeréséhez, széleskörű kiterjesztéséhez.

A kiállításon való aktív, sokszínű részvételünk segíti a Magyarországról kialakult kép formálását, a hazánk iránti érdeklődés és az utazási vágy felkeltését a gyógyfürdők, wellness és vizes természeti szépségek iránt. Mindez összhangban áll a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett, 2008 a vizek éve elnevezésű programjával, amely az egészség- és a wellness-turizmus hódolóira fókuszál.

Megjelenésünkkel ? a bemutatandó vízgazdálkodási megoldásainkkal, a helyszíni rendezvényekkel stb. ? ismételten jelezni kívánjuk: hazánk azon országok egyike, amelyek folyamatosan és eredményesen törekszenek a természeti gazdagság megóvására, az emberiség egyetemes értékeinek megőrzésére!

A szak-világkiállításon való sikeres részvétel előkészítését szolgálta az a január 17-i találkozó, amelyen Gölöncsér József, világkiállítási megbízott a magyar pavilon kialakítását, működtetését érintő részletekről tájékoztatta a téma iránt érdeklődő civil szervezetek képviselőit. A kiállítási megjelenéssel kapcsolatos ötleteket ide várja a tárca.

A magyar megjelenés előkészítése két szakaszban történik. Az elsőben a kiíró GKM kreatív pályázat útján keresi azt a pályamunkát, amely a megjelenés koncepcióját, legfontosabb tervezési elemeit legsikeresebben alkotja meg. A díjnyertes munka elkészülését követően kerül sor a második fordulóra, amelyben a győztes pályázat eszközeinek (kiadványok, rendezvények stb.) megvalósítására, helyszíni kivitelezésére, valamint a pavilon működtetésére lehet pályázni. A kreatív pályázati felhívás teljes szövege itt olvasható.

2008-ban Zaragoza a víz, illetve a vízről való közös gondolkodás fővárosává válik. A rendezvény iránt megnyilvánuló óriási nemzetközi érdeklődés már most jelzi, hogy a világ tudja: Jelenünkben, de még inkább a jövőnkben egyre többször tapasztalhatjuk, hogy oly sok létfontosságú területen bizony a víz az úr. Szó szerint életbe vágó a következő kérdés bölcs megválaszolása: Mi mindent tehetünk a víz környezettudatos, előrelátóan gondos hasznosítása és megóvása érdekében? A Zaragoza Expo 2008 ? és ezen belül a magyar kiállítás ? segíteni kívánja e felvetés méltó tovább gondolását.

Szóljon hozzá!