ZETApress

hírportál

Cummins riválisai

Joseph Cummins: A történelem nagy riválisai ? Amikor a politika személyes párharccá válik című könyve 24 különösen magával ragadó párharcot mutat be a világtörténelem legizgalmasabb pillanatait okozó nagy párviadalok közül ? tudtuk meg László Ágnestől.

Az államférfiak párharca sokkal könyörtelenebb, mint az egyszerű versengés, sokkal halálosabb, mint a nyílt ellenségeskedés. Lenyűgöző és egyben megdöbbentő a tény, hogy amikor két nagy hatalmú politikus néz farkasszemet egymással, áthidalhatatlan személyes vagy ideológiai szembenállásuk sok millió ember életére lesz megrázó hatással.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötet a hatalmas tudásanyagot feldolgozva és gondosan összeállítva lerántja a fátylat a politika titkairól. Bemutatja, miként válik személyre szóló küzdelemmé a történelem legnagyobb alakjainak szembenállása, és azt is megismerhetjük, milyen erők mozgatták a történelmi döntéseket meghozó, legbefolyásosabb vezetőket.

Többek között olyan nagy személyiségekkel találkozhatunk meg az angol szerző könyvében, mint I. Erzsébet angol uralkodónő és Stuart Mária, a skótok királynője. A közöttük feszülő dinasztikus és vallási ellentétekben gyökeredző könyörtelen küzdelem rokonságuk ellenére halálos ellenségekké tette őket. Harcuk csak akkor év véget, amikor Erzsébet aláírta Mária halálos ítéletét.

Bonaparte Napóleon és Wellington hercege között Waterloo véráztatta sarában került sor a végső nagy összecsapásra. A két lenyűgöző személyiség könyörtelen küzdelméből végül a konzervatív Wellington került ki győztesen, míg a francia uralkodó beképzeltsége saját bukásához és vereségéhez vezetett.

George S. Patton tábornok és Bernard Law Montgomery egyaránt elszántan küzdött a második világháborúban közös ellenségük, Adolf Hitler ellen. A két kiváló szövetséges hadvezér önző viszálykodása miatt rengeteg katona ontotta feleslegesen a vérét egy kudarcra ítélt hadjáratban, és talán még a világháború is rövidebb lehetett volna hat hónappal, ha nem gyűlöli egymást annyira a vad harcos és az óvatos tervező.

Kiderül a könyvből, miként lett a modern kínai nemzet megteremtésekor halálos ellenség Csang Kaj-sek és Mao Ce-tung és hogyan csapott össze Adolf Hitler és Erwin Röhm, amikor a náci párt irányítása volt a küzdelem tétje, miként vezetett Hitler győzelme a Harmadik Birodalom felemelkedéséhez és milyen háttérrel indult, milyen párharcot vívott egymással John F. Kennedy és Richard M. Nixon az Amerikai Egyesül Államok elnöki hivataláért.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Évzáró a könyvesboltban | ZETApress

Szóljon hozzá!