ZETApress

hírportál

Völner Luxemburgban

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára képviselte a magyar álláspontot a Közlekedési Tanács mai ülésén, Luxembourgban ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A tagállamok szakminisztériumi vezetői irányadó vitát folytattak a 2011-2020. közötti időszak európai uniós közlekedéspolitikájának kialakítása érdekében. Az eszmecsere a közösségi alapelveket meghatározó Fehér Könyv előkészítését, kidolgozását szolgálta.

Magyarország számára kiemelkedően fontos európai közlekedéspolitikai téma egy fenntartható és koherens transzeurópai közlekedési hálózat kialakítása, a TEN-T politika kohéziós céljainak változatlan megtartása, a hiányzó infrastruktúra-kapcsolatok kiépítése és a regionális különbségek enyhítése.

A felek kiemelten foglalkoztak a nehéz tehergépjárművekre egyes infrastruktúrák használatáért kivetett díjakról szóló (közismertebb nevén Euromatrica) irányelv módosítására készített elnökségi javaslattal. A napirend pont tárgyalása során elsősorban a torlódási költségek számítása, a szabályozás hatálya alá tartozó járműkör kérdése és a külső költségek figyelembe vétele alapján keletkezett bevételek felhasználhatósága került szóba.

A miniszterek a fentieken túl tájékoztatót hallgattak meg a rövidtávú tengeri szállítás és a belvízi közlekedés versenyképességének növelését tárgyaló szeptemberi informális miniszteri találkozóról, az Euro VI. normák bevezetéséről és a Galileo programról.

Szóljon hozzá!