ZETApress

hírportál

Magyar-Hongkongi Üzleti Szövetség Budapesten

Új üzleti lehetőségek nyíltak a magyar cégek számára. Hongkong remek lehetőségeket tartogat azon külföldi befektetők számára, akik ázsiai és kínai üzleti kapcsolataikat szeretnék megalapozni és kiépíteni a lehető legkisebb kockázat vállalásával. Elsősorban a kis- és középvállalkozások juthatnak kereskedelmi előnyhöz Hongkong által, mely Ázsia legjelentősebb vásárvárosa és elsőrangú termékbeszerző- és elosztó központja. Az elmúlt években a világot behálózva több mint harminc hongkongi üzleti szövetség épített ki egy olyan rendszert, amely elősegíti és támogatja a hongkongi cégekkel kialakított, többoldalú gazdasági kapcsolatokat.

Mindezt a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács (HKTDC) által szervezett üzleti szemináriumon jelentették be, mert Budapesten is megalakult a Magyar-Hongkongi Üzleti Szövetség (HHKBA). A Szövetség elnöke Medgyessy Péter, volt miniszterelnöke, titkára Mészáros László, a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács konzultánsa. Nagy örömömre szolgál, hogy titkára lehetek a Magyar-Hongkongi Üzleti Szövetségnek. Céljaink között szerepel, hogy támogassuk és elősegítsük a Magyarország és Hongkong között létrejött gazdasági, kulturális és társadalmi kapcsolatok kialakítását. Továbbá találkozók, kiállítások és rendezvények szervezésével tagjaink számára közelebb kívánjuk hozni Ázsia egyik legjelentősebb üzleti, pénzügyi és technológiai központja által kínált lehetőségeket ? mondta el Mészáros László titkár.

A Szövetség szolgáltatásai lehetővé teszik a magyar cégek számára, hogy hongkongi üzleti kapcsolataikat megteremtsék, és szorosabbra fűzzék. Széleskörű kapcsolatépítő programokat kínálnak, üzletember-találkozókat, Hongkonggal és Kínával kapcsolatos eseményeket szerveznek, melyeken tagjaik kiemelten kezelt vendégként vehetnek részt.

A Magyar-Hongkongi Üzleti Szövetség

A megalakult szervezet a Nemzetközi Hongkongi Üzleti Szövetségek (The Federations of Hong Kong Business Associations Worldwide) Magyarországon bejegyzett tagja. Ez a különleges üzleti hálózat a világ 23 országában lévő 31 szövetséget foglal magában, több mint tízezer taggal, akik vezető üzletemberek, kis- és középvállalkozások képviselői, megalapozott hongkongi üzleti kapcsolattal.

A Nemzetközi Szövetség egyezményes célja, hogy megteremtse a hongkongi üzleti szövetségek hálózatának szinergiáját. Biztos alapot nyújt a tagszövetségek számára, hogy információt és tapasztalatot osszanak meg egymással, és ezáltal üzleti lehetőségeket teremtsenek. A Nemzetközi Szövetség tagjai a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács széleskörű szolgáltatásait is igénybe vehetik. További információk honlapjukon olvashatók.

Kézenfekvő megoldás a magyar cégek számára

Magyar cégek voltak hivatalosak a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács (HKTDC) által szervezett üzleti szemináriumra, amelynek kiemelt témájaként a Hongkong közvetítésével történő, kínai üzleti kapcsolatok kiépítésének lehetőségeiről beszéltek az előadók. A Hilton Budapest WestEnd hotelben rendezett szemináriumon 180 magyar vállalkozó és cégvezető vett részt. Az eseményen felszólaló hongkongi üzletemberek Hongkong kereskedelem-ösztönző jellemzőit mutatták be, továbbá szó esett a lehetséges kínai üzleti modellekről, a magyar cégek ? főként kis- és középvállalkozások ? hongkongi támogatásának lehetőségeiről, és arról, hogy hogyan indulhatnak el és lehetnek sikeresek az ázsiai piacon.

A szemináriumot Huszty András, a Magyar-Kínai Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért, valamint a 2010-es Sanghaji Világkiállításon Történő Részvétel Koordinálásáért Felelős Miniszterelnöki Megbízott nyitotta meg. A megbízott beszédében rávilágított a magyar gazdaság kínai kereskedelmi lehetőségeire, amennyiben Hongkong szaktudását és tapasztalatait veszik igénybe.

Christopher Jackson, a HKTDC vállalatfejlesztési igazgatója kifejtette, hogy a magyar kis- és középvállalkozások milyen módon tudják előnyükre fordítani Hongkong szabad piacpolitikáját és professzionális szolgáltatásait. A város a pénzügyek és a kereskedelem nemzetközi központja, amely minőségi szolgáltatásokat kínál a jog, a pénzügyek, a logisztika, a biztosítások és a könyvelés terén, ezekkel is segítséget nyújtva a vele kereskedő magyar cégeknek.

Hongkong mind a csúcstechnológiát kereső cégeknek, mind a kereskedelmi technológiák iránt érdeklődőknek piacot és megoldást kínál. Annak érdekében, hogy csökkentsük a Kínában való befektetésekből származó kockázatokat, és hogy segítsük a külföldi befektetőket abban, hogy megfelelő üzleti partnert találjanak, és ne vesszenek el a bürokrácia, a minőségi előírások és a szellemi tulajdonjogok útvesztőiben, Hongkong közvetítésének igénybevételét ajánljuk, hangsúlyozta Christopher Jackson. A résztvevőket arra ösztönözte, hogy Kínát Hongkong segítségével közelítsék meg, mivel az utóbbi, mint Ázsia vásárvárosa és beszerző és elosztó központja, sok lehetőséget kínál.

A Hongkonggal üzletelő sikeres magyar cégek közül az Avex Kft., a Masped Rt.-t és a Bonsai Int?l Budapest Kft.-t hozta fel példaként, és az üzleti kapcsolatok kiépítése és szorosabbra fűzése céljából az évente 68 alkalommal, Hongkongban szervezett vásárokat remek lehetőségként ajánlotta. Christopher Britton, a Deacons hongkongi cég partnere arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy Hongkong milyen szerepet tölt be a szellemi tulajdonjogok védelmében, Kínában. A szellemi tulajdonjogok megsértése a legnagyobb veszélyforrás a Kínában gyártó cégek számára. Ezeknek a kockázatoknak a kezelésére a hongkongi jogrendszer megbízható, Kínában is alkalmazható hátteret biztosít.

Dr. Wolfgang Vehse, a Hong Kong Science Park Corporation drezdai (németországi) képviselője Hongkongot a technológiakutatás és -fejlesztés lehetőségeként mutatta be. Két jelentős cég vezetője, Wilson Chu, a hongkongi Defond Electrical Industries Ltd. elnök-vezérigazgatója és Erwin Trenn, az AEG Electric Tools elnöke saját tapasztalataikkal igazolták, hogy Hongkong kitűnő és egyszerű megoldásokat kínál a nemzetközi üzletkötésben.

Hongkong és Magyarország közötti kereskedelem értéke növekvő tendenciát mutat

Hongkong az elmúlt években a magyar cégek jelentős beszerző forrásává vált. Tavaly a Magyarországra irányuló hongkongi export elérte a 980 millió USD értéket. A 2004-es statisztikákhoz viszonyítva ez 27 %-os növekedést jelent. A két terület közötti teljes kereskedelem a 2004-es 875 millió USD értékről egymilliárd-ötvenmillió USD értékre növekedett. Ez év januárja és szeptembere között a teljes kereskedelmi mutató 24%-kal, 895 millió USD-re emelkedett. A legfőbb behozatali cikkek között a telekommunikációs eszközök és alkatrészek, az elektromos szerkezetek, számítógépek részei és kiegészítői, félvezetők, elektromos kéziszerszámok és optikai termékek szerepelnek. Idei adatok szerint hazánk Hongkong 34-ik legjelentősebb kereskedelmi partnere.

A HKTDC a Hongkong és Magyarország közötti kereskedelmet szemináriumok és üzleti delegációk szervezésével segíti elő, továbbá kitűnő kapcsolatépítési lehetőséget biztosít a hongkongi vásárokra első alkalommal ellátogató cégek számára felajánlott szállástámogatásokkal is. Olyan nemzetközi non-profit szervezet, amely Ázsia egyik legnagyobb vásárszervezőjeként a hongkongi kereskedelmi kapcsolatok kiépítését és megszilárdítását tűzte ki céljául, és világszerte több mint negyven irodával rendelkezik. Az Európai Regionális Központ Németországban, Frankfurt am Mainban található.

Szóljon hozzá!