ZETApress

hírportál

Európai Központi Bank a reformokjainkról

Az áldozatnak volt értelme, a kormány a helyes úton viszi előre az országot. Ezt igazolja az Európai Központi Bank elnökének elismerő nyilatkozata, ami rövid időn belül a hetedik egyértelmű visszajelzés. A szakemberek már tudják, amit hamarosan az ország polgárai is érezni fognak: Gyurcsány Ferenc programja vezet el az erős Magyarországhoz, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Erős Magyarország! Ahhoz, hogy az álom valóra válhasson, elkerülhetetlenül szükség volt az egyensúlyi intézkedésekre. Így juthatunk hozzá az Európai Unió fejlesztési forrásaihoz; márpedig ennyi pénzt, és ilyen kedvező feltételeket valószínűleg soha többé nem tud kiharcolni a kormány Magyarországnak: minden egyes megtakarított forintra ötforintnyi fejlesztési forrás jut.

Az egyensúly helyreállítása áldozatokkal járt. Ezt érzik az emberek a zsebükön, mert idén ? hosszú évek gyarapodása után ? csökkentek a reálbérek. Jelzik emellett azok a makrogazdasági mutatók is, amelyek a gazdasági növekedés ütemének átmeneti visszaeséséről szólnak. Az áldozatnak azonban volt értelme, amit egyértelműen visszaigazolnak a külföldi szakértők elismerő szavai.

A legfrissebb, hogy Gyurcsány Ferenc frankfurti, az Európai Bankügyi Konferencián tartott előadása után Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke bölcsnek és bátornak minősítette a reformokat, amelyeket a magyar kormány hajt végre. Az elnök hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Bank teljes mellszélességgel támogatja a magyar törekvéseket.

Novemberi, budapesti látogatásán Angel Gurría, a világ legfejlettebb ipari államait tömörítő OECD főtitkára szintén a megkezdett strukturális reformok folytatásának szükségességét hangsúlyozta. Szűk két hete a miniszterelnök a világ egyik legtekintélyesebb oktatási intézményében, a London School of Economics falai között tartott sikeres előadást ? már önmagában a meghívás ténye is Gyurcsány Ferenc munkájának elismerését jelentette. Fontos jelzés, hogy Magyarország kapta az idén is a legjobb osztályzatokat a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól az átalakuló térségekről kiadott éves jelentésben.

Joaquín Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa az európai gazdaságról készült előrejelzést bemutatva nevezte sikeresnek a magyar kormány által eddig végrehajtott kiigazítási lépéseket. Novemberben az egyik legtekintélyesebb nemzetközi intézet, a Fitch Ratings felminősítése is jelezte, hogy a befektetők és az elemzők is elismerik a kormány programját. Szeptember végén a Világbank üzleti környezet vizsgáló rangsora, a Doing Business kiadvány minősítette hazánkat topreformernek, 21 hellyel sorolva előrébb hazánkat a nemzetközi rangsorban. A Magyarország iránti erősödő nemzetközi bizalomnak ezek az egyértelmű jelei megerősítik a kormányt, hogy tartson ki programja mellett. Ez ugyanis az ország és valamennyi polgárának az érdeke.

Szóljon hozzá!