ZETApress

hírportál

Győztek a szocializmus erői

Hétfőn hajnalban váltak ismertté a venezuelai parlamenti választások eredményei. Győzött a Hugó Chávez vezette szocialista-kommunista blokk. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke nemzetközi megfigyelőként vett részt a választásokon. ? Nyugodt volt az éjszaka?? kérdezték tőle sajtósai telefonon?

Nyugodt, sehol nem voltak incidensek. A hadsereg mindenütt jelen volt a választási körökben, védték a bizottságokat, de sehol semmilyen incidens nem volt. A szocialisták és a kommunisták magabiztos győzelmet arattak.

Ennek ellenére kevesebb képviselőjük van a parlamentben?

A venezuelai választásokat a választók 66,4 százalékának részvétele mellett a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) és a Venezuelai Kommunista Párt (PCV) koalíciója nyerte meg. A koalíció vezetője Hugó Chávez, Venezuela elnöke, a Bolivári forradalom megtestesítője. A PSUV-PCV a hétfő reggeli ? nem végleges ? adatok szerint a 165 parlamenti helyből 95-öt szerzett meg.

A 2005. évi választásokat az ellenzék bojkottálta. A PSUV akkor még nem létezett, akkor a Chávez vezette Mozgalom az V. Köztársaságért szervezet 114 helyet szerzett meg, a kommunisták nyolcat, de csupán a szavazók 25 százaléka ment el szavazni. Ezek az eredmények önmagukért beszélnek.

Mi volt az ellenzék szándéka?

A legutóbbi parlamenti választásokat bojkottálta az ellenzék, amely a venezuelai nagytőke érdekeit képviseli. Most azonban támadásba lendültek. A média nagy része a nagytőke kezében van, és hatékonyan manipulálja az embereket. Az ellenzéki sajtó folyamatosan azt sugallta, hogy a Chávez-féle politika megbukik. Az ország jelentős eredményeket ért el az elmúlt években, miközben a gondok is nagyok. Nem tanácsolják, hogy az ember egyedül menjen az utcára. A szegénység jeleivel is lépten-nyomon találkozni. Az ellenzék Chávez megbuktatását akarta, és ez nem sikerült.

Folytatódik a Bolivári Forradalom?

Minden bizonnyal igen. A Bolivári Forradalom azonban összetett folyamat. Egyelőre nem a kapitalizmus megdöntése a kérdés, hanem a népi erők mind teljesebb mozgósítása, a népi erők bekapcsolása abba a harcba, amely ma még a tőkés viszonyok között zajlik, de hosszú távú célja valóban a szocializmus, vagy ahogyan Chávez mondja, a XIX. század szocializmusának megteremtése ? mondta el a Munkáspárt elnöke.

Szóljon hozzá!