ZETApress

hírportál

Szlovák külügyminiszteri vizit Göncz Kingánál

Pár napja csak, hogy megalakult az új szlovák kormány, s Ján Kubis külügyminiszter első külföldi útja máris Magyarországra vezetett. Ma délelőtt 11 órakor a Külügyminisztérium Bem téri épületében negyedórát beszélgetett négyszemközt magyar kolléganőjével. Mint a kora délutáni sajtótájékoztatón a miniszter asszony elmondta, ez a rövid idő a személyes megismerkedésre szolgált. Természetesen ezután a hivatalos ügyek is szóba kerültek az egy órás plenáris ülésen.

A szlovák miniszter azt kérte úgy magyar vendéglátójától, mint a sajtó képviselőitől, hogy a három párti koalíciót a rövidesen kidolgozásra kerülő kormányprogram megismerése és az első száz nap intézkedéssorozata alapján ítéljék meg. Mint elmondta, modern, demokratikus és európai normájú koalíció született. Folytatják a több oldalú együttműködést hazánkkal. Észak-Magyarországon, a közös határ mentén sok az olyan befektetés, ahol szlovák munkavállalók is dolgoznak. A határom átnyúló munkavállalást fenn kell tartani. Szlovák oldalon a kisebbségi oktatás fejlesztésére kell gondot fordítani. Nemrég született meg a döntés a Sellye János Egyetem finanszírozásáról.

A magyar fél a tárgyaláson, az újságírók a sajtókonferencián adtak hangot félelmüknek az egyik koalíciós partner magyarellenes nyilatkozatai miatt. Ján Kubis elmondta, hogy ezeket egy párt, illetve egy személy magánvéleményeként kell értékelni, s nem a koalíciós kormány állásfoglalásaként. Ezen felül megígérte, hogy indokolt esetben tárcája nevében elhatárolódik az ilyen jellegű kijelentésektől.

Együttműködési készség minden szinten

A régiók együttműködésére követendő példaként említette, hogy Szlovákia negyvenmillió koronát szánt egy Ipolyon átívelő híd építésére, s hasonló összeget vár a magyaroktól is. Szeretne Bős ? Nagymaros ügyében is előrelépést, mert ebben már régóta csak egyhelyben topogunk. Kelet-Európában és a Balkánon is egyaránt érdekeltek vagyunk, s összefoghatnánk a kapcsolatok közös kiépítésében.

Hazánk csak néhány napja adta át a Varsói Négyek vezetését Szlovákiának, s a konkrét váltás a szeptemberi miniszterelnöki csúcstalálkozón történik meg. A négy külügyminiszter már valószínűleg előbb összeül. Szerencsés helyzetben vagyunk, mondta a szlovák vendég, mert nem csak szomszédok, de uniós- és NATO-tagként szövetségesek is vagyunk. Mivel északi szomszédunk tagja a terrorizmus elleni szövetségnek, szívesen átvállalná tőlünk az afganisztáni békefenntartási feladatokat. Kubis külön megköszönte, hogy a tavaly téli Borsod megyei légi katasztrófa ? a békefenntartásból hazajövő katonák halála ? idején a magyarok milyen példásan viselkedtek, milyen sokat segítettek.

A szomszédok között mindig lehetnek nézeteltérések, de ezek az egyedi esetek ne terheljék a kapcsolatainkat, mondta Kubis miniszter a pozsonyi állítólagos idegenvezetés kapcsán. Mint köztudott, most folytatni fogják a szekszárdi és győri turisták büntető ügyét. (Az eseményekről annak idején mi is beszámoltunk.) A miniszter bízik a jogállamiságban és igazságos döntést vár. Tulajdonképpen egy jogerős bírósági ítéletnek mi is örülhetünk, mert azzal végérvényesen lezárul az ügy, míg ennek hiányában később bármikor felmelegíthető az uralkodó politikai erők érdekei szerint.

Szóljon hozzá!