ZETApress

hírportál

Hanna emlékére ugranak

Elérkezett az idő, hogy Magyarországon is méltóképpen, igazi akcióval emlékezzünk meg a budapesti születésű izraeli nemzeti hősről, Szenes Hannáról, a brit hadsereg főhadnagyáról, akit 1944-ben a magyar fasiszták kínoztak és gyilkoltak meg.

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége már évek óta rendszeresen megemlékezik Szenes Hannáról, akit az első magyar ejtőernyős hölgyek között tartanak számon. Kezdeményezésükre történik halálának évfordulóin a Dohány utcai zsinagóga emlékkertjében a koszorúzás ? tudtuk meg délelőtt a Hotel presidentbeli sajtótájékoztatón.

Az ejtőernyős ugrásra a Budaörsi repülőtéren kerül sor szeptember 2-án, csütörtökön, a világ egyetlen repülőképes Li?2-es (DC?3 Dakota) szállító repülőgépből. Ugyanilyen gépből Szenes Hanna is hajtott végre ejtőernyős ugrást. A repülőgépet a repülőtér felett négy izraeli és hét magyar ejtőernyős fogja elhagyni 5500 láb magasságon és rövid zuhanás után ejtőernyőt nyitnak, majd földet érnek az eseményre érkezett vendégek előtt.

A tisztelgő ugrás és a rövid megemlékező beszédek után a Sabbathsong Klezmer Band előadásában elhangzik az izraeli és a magyar himnusz és Szenes Hanna dala, az Éli, Éli? A rendezvény nyilvános, a Budaörsi repülőtér megközelíthető gépkocsival, autóbusszal.

Szeptember 3-án, pénteken az izraeli és a magyar ejtőernyős csapat Budapesten a Szenes Hanna emlékhelyeken tiszteleg: a Kozma utcai temetőben, a Szenes Hanna emlékparkban, a Dohány utcai zsinagóga emlékkertjében, a Margit körúti fegyház helyén. Az emlékhelyeken számítanak a Szenes Hanna baráti körök és más szimpatizánsok részvételére.

Szeptember 4-én, szombaton a Hotel President ad helyet megemlékezésnek és fogadásnak. Az est védnöki szerepét Görgey Gábor Kossuth-díjas író költő, rendező, volt miniszter vállalta el, s az est díszvendége lesz Szenes Iván író, zeneszerző, Hanna unokaöccse.

Ha az időjárás megengedi, akkor a szálloda tetején lévő helikopter leszálló helyen, ha nem, akkor az épületben lép fel Bíró Nóra (Eszter húga), Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, a Sabbathsong Klezmer Band, Nógrádi Gergely kántor és operaénekes. A műsort követően az érdeklődők megtekinthetik a szinkronizált Blessed Is the Match: The Life and Death of Hannah Senesh (Boldog a gyufaszál? Szenes Hanna élete és halála) című 54 perces dokumentumfilmet. A vetítés után a nézők a film történész szakértőjével, Ritter Lászlóval beszélgethetnek. További információk idekattintva találhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jumping for Hannah Senesh! | ZETApress

Szóljon hozzá!