ZETApress

hírportál

Újra a csúcsra

Indul a Magyar Shishapangma Expedíció 2010. Holnap reggel fél 8-kor lehet búcsút inteni a két hegymászónak, akik még aznap Bécsből kezdik meg útjukat a Shishapangma felé. A fiúk a Csörsz utcai Lite Wellness Club előtt várnak mindenkit, aki megnézné az indulásukat, hogy még aznap Bécsből megkezdjék útjukat a Shishapangma felé.

Visszatérnek a hegyekbe, Himalájára. Céljuk a magyar expedíciós hegymászás első ?nyolcezrese?, az Everest szomszédságában lévő 8013 méter magas Shishapangma, melyet oxigénpalack használata nélkül szeretnének elérni. ? Ez a csúcs volt a tavasszal elhunyt Várkonyi Laci barátunk első nyolcezrese is ? mondta Klein Dávid.

Mindkét hegymászó többször járt már magashegyi expedíciókon és több 8000 méter feletti csúccsal büszkélkedhetnek. Ács Zoltán 8700 (2002), Klein Dávid pedig 8650 (2007) méterig mászott a Mount Everesten, oxigénpalack használata nélkül. A füves puszták fölé magasodó csúcs: ez a hegy tibeti nevének ? shi sha sbang ma ? a jelentése.

A Magyar Shishapangma Expedíció (2010) a hegy ?normál útvonalával? próbálkozik, teherhordók nélkül, ?minimalista?, fél-alpesi stílusban. Mivel mindkét mászó többször járt már ebben a magasságban palack nélkül és 1998 óta együtt is több expedícióban másztak, így számukra ez az útvonal a lehető legjobb esélyeket biztosítja a feljutásra.

Az expedíció reggel veszi kezdetét: indulás Budapest?Ferihegy repülőtérről. Hegymászóink várhatóan szeptember első felében érik majd el az 5400 méteren levő alaptábort. A csúcstámadásra reményeik szerint szeptember utolsó napjaiban kerülhet majd sor ? tudtuk meg közleményükből.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Csak azért is! | ZETApress

Szóljon hozzá!