ZETApress

hírportál

Visszatérés a hegyekbe

Klein Dávid és Ács Zoltán 2010 kora őszén arra készülnek, hogy a Magyar Shishapangma Expedíció keretében visszatérnek a Himalájába. Céljuk a magyar expedíciós hegymászás első ?nyolc ezrese?, az Everest szomszédságában lévő 8013 méter magas Shishapangma, melyet oxigénpalack használata nélkül szeretnének elérni. ? Ez a csúcs volt a tavasszal elhunyt Várkonyi Laci barátunk első nyolc ezrese is ? mondta Klein Dávid.

Mindkét hegymászó többször járt már magashegyi expedíciókon és több 8000 méter feletti csúccsal büszkélkedhetnek. Zoli 8700 (2002), Dávid pedig 8650 (2007) méterig mászott a Mount Everesten, oxigénpalack használata nélkül.

Magyar Shishapangma Expedíció (2010)

A füves puszták fölé magasodó csúcs: ez a hegy tibeti nevének ? shi sha sbang ma ? a jelentése. Az expedíció a hegy ?normál útvonalával? próbálkozik, teherhordók nélkül, ?minimalista?, fél-alpesi stílusban. Mivel mindkét mászó többször járt már ebben a magasságban palack nélkül és 1998 óta együtt is több expedícióban másztak, így számukra ez az útvonal a lehető legjobb esélyeket biztosítja a feljutásra.

Az expedíció augusztus 29-én veszi kezdetét (indulás Budapestről, a Ferihegy reptérről). Hegymászóink várhatóan szeptember első felében érik majd el az 5400 méteren levő Alaptábort. A csúcstámadásra reményeink szerint szeptember utolsó napjaiban kerülhet majd sor. Az expedíció jelenleg a felkészülési szakaszban van, a csapat támogatókat keres, és folyik az alapozás és erősítés.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újra a csúcsra | ZETApress

Szóljon hozzá!