ZETApress

hírportál

Hannára emlékezünk

Elérkezett az idő, hogy Magyarországon is méltóképpen, igazi akcióval megemlékezzünk a budapesti születésű izraeli nemzeti hősről, Szenes Hannáról. A budapesti Izraeli Kulturális Intézet megnyitása is kitűnő alkalmat kínál, hogy magyar és izraeli ejtőernyősök közös emlékugrást hajtsanak végre a két nép hőse és mártírja tiszteletére.

Az ugrásra a Budaörsi repülőtéren kerül sor szeptember 2-án délelőtt 10-kor, a világ egyetlen repülőképes Li?2-es (DC?3 Dakota) szállító repülőgépből. Ugyanilyen repülőgépből hajtotta végre ejtőernyős ugrását társaival együtt Szenes Hanna is 1944 márciusában, az egykori Jugoszlávia felett ? tudatta Angyal László Aviator.

Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket a brit mandátum területén az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Szenes Hanna két társával együtt 1944 márciusában, Dél-Baranyában ért földet a partizánok által ellenőrzött területen.

Itt több akcióban vett részt, majd júniusban a magyar határon egy csendőrjárőr elfogta. Bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. A fasiszta magyar katonai bíróság golyó általi halálra ítélte, és 1944. november 7-én a Margit körúti fegyház udvarán agyonlőtték. Izraelben nemzeti hősként tisztelik. Utcákat neveztek el róla, naplója, versei, dalai széles körben ismertek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hanna emlékére ugranak | ZETApress

Szóljon hozzá!