ZETApress

hírportál

Fellegi biztos lett

Fellegi Tamás lett a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos. Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti fejlesztési minisztert július 12-vel kezdődően kétéves időtartamra kinevezte a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak.

A kormánybiztos a kinevezésben foglaltak szerint a magyar?orosz gazdasági együttműködés bővítésére és intenzitásának növelésére irányuló intézkedéseket kezdeményez. Összehangolja a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra vonatkozó információcserét a magyar gazdasági döntéshozók, kormányzati intézmények, szakmai és üzleti szövetségek, kamarák, regionális és helyi szervek között.

A magyar-orosz gazdasági együttműködés fejlesztése kiemelt célnak számít Magyarország keleti kapcsolatainak erősítésében. Hazánk hosszú távú érdeke, hogy kiaknázza az orosz piacokon megnőtt mozgástérből fakadó gazdasági-kereskedelmi lehetőségeket, és tovább erősítse pozícióit a régióban ? a kormánybiztos elsődleges feladata ennek elősegítése.

A kormánybiztos munkáját titkárság segíti, amelynek elhelyezéséről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megállapodást köt. A döntésről szóló kormányhatározat szerint a kormánybiztos a Magyar?Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság magyar tagozatának elnöki feladatait is ellátja.

A Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottságot (GVB) a 2005/2. sorszámú nemzetközi szerződés ? Gazdasági Együttműködési Megállapodás a Magyar Köztársaság Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között ? hozta létre. A megállapodást Moszkvában, 2005. február 16-án írták alá. Orosz részről Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes tölti be a társelnöki posztot ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Szóljon hozzá!