ZETApress

hírportál

Korszak Váltó ? Határon Túra

A 700 km-es biciklitúra résztvevői Budapestről indulva, 8 napon keresztül, naponta 90-130 km-t megtéve jutnak el Székelyföldre. A végállomás Csíkszereda ? tudtuk meg a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón a Millenáris Fogadóban.

A csapat a kijelölt útvonalon részleges útzárral halad. A konvoj az egyes pontokon 20-30 perc alatt halad át. Az elől haladó csapat átlagsebessége 20-25 km/h, a településeken történő megállások miatt a napi szakaszokat várhatóan 5-6 óra alatt teljesítik.

A túra résztvevői

Az a 300, előre regisztrált és fizikailag kellően felkészült amatőr kerékpáros, akik naponta teljesíteni tudják a távokat. Számukra szállást és étkezést biztosítanak a szerevezők minden helyszínen. Az a 100, előre regisztrált kísérő, akik a saját autójukkal segítik a kerékpárosokat (pl. szállítják a csomagjaikat) és részt vesznek a túrázók ellátásában, frissítésében, szükség esetén segítséget nyújtanak. Számukra szállást és étkezést biztosítanak a szerevezők minden helyszínen.

Azok a kerékpárosok, akik a túra útvonalán csatlakoznak a menethez egy teljes napra, vagy csak két település közötti szakaszon, és azok az érdeklődők, akik a Határon Túra napi indulásainál, az egyes állomásokon és a napi érkezéskor személyes jelenlétükkel megerősítik céljainkat és hozzájárulnak a Túra sikeréhez.

Program

Augusztus 14-én, ünnepélyes műsort követően indul el a Korszak Váltó Határon Túra a Kossuth térről. A Túra mezőnye minden érintett településen megáll néhány percre, ahol köszöntik a település lakóit és az újonnan csatlakozókat; elköszönnek azoktól, akik eddig kísérték őket.

A túra tervezett útvonala mentén, a napi részállomásokon esténként helyi kulturális rendezvények fűszerezik a programsorozatot, helyi és magyar fellépők közreműködésével. A részletek jelenleg egyeztetés alatt vannak, minden friss információ felkerül weboldalukra.

Jótékony tekerés

A Korszak Váltó Határon Túra szerepet vállal adományok gyűjtésben is: Minden befizetett részvételi díjból ezer forint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára kerül átutalásra. A Dévai Alapítvány a Nyárád menti Dózsa György községben épülő Irgalom háza Gyerekotthon berendezésére fordítja az összegyűlt összeget. A szeptemberben átadásra kerülő épületben 18-20 marosszéki gyermek talál új otthonra.

Erőss Zsolt hegymászó, a túra arca

Magyarország vezető expedíciós hegymászója 1981 nyarán ismerkedett meg a hegymászással a Békási-szoros szikláin. Erdélyben született (Csíkszeredán), 1992-től pedig hivatalosan is magyar állampolgár. 2002-ben első magyar állampolgárként megmászta a Csomolungmát, amiért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. Ugyanebben az évben az Év sportolójának is megválasztották Mogyoródon. 2006-ban Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott az elért kiváló sportteljesítményekért.

Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportegyesület elnöke

Az egyesület elsősorban kerékpár sportokhoz köthető nemzetközi és országos sportesemények magas szintű szervezésével foglalkozik. Az elmúlt tíz évben számos színvonalas eseményt valósítottak meg, a sikeres és nagyszabású rendezvényre példa a 2001 és 2005 között, a Vuelta által megrendezett Tour de Hongrie is. Az egyesület országúti és mountain bike szakosztályokat is működtet, kiemelt tevékenységük az iskolás gyerekek oktatása, közlekedésbiztonsági nevelése.

Eisenkrammer Károly a Vuelta Sportegyesület vezetője, valamint a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség alelnöke. Számos kerékpáros rendezvény, túra, verseny főszervezője. Emellett maga is kiemelkedő eredményeket ért el a kerékpározás területén: a barcelonai olimpia résztvevője, többszörös magyar bajnok országúti, mountain bike és pálya szakágakban.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány

Az alapítvány 2002-ben jött létre, elsősorban az erdélyi ferencesek által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, iskolák, óvodák támogatására. Céljaik közé tartozik többek közt a gyermekek érdekeinek képviselete, szellemi és szociális fejlődésük elősegítése, és a gyermekek hagyományőrző tevékenységének, nevelésének elősegítése. Az alapítvány segítséget kíván nyújtani a hátrányos helyzetű gyermekek ellátásában, a beiskoláztatásában, a pályaválasztásban, szakmai képzésben, számukra munkahelyek létrehozásában és kialakításában is.

A Hármashalom Alapítvány

Az alapítvány 2003 nyarán alakult civil kezdeményezés, mely a Kárpát-medencében, kisebbségi magyarként élők támogatását tűzte ki célul, különös tekintettel a szórvány vidékekre. Missziójuk az elszakított területek magyarságának fenntartása és támogatása, a magyarság erejének nemzeti határokat figyelmen kívül hagyó egyesítése. 2003 őszén egy könyvgyűjtő akciót, 2005 őszén pedig a Fogadjon örökbe egy magyartanárt elnevezésű programot indították el az anyanyelv támogatása és védelme érdekében.

Szóljon hozzá!