ZETApress

hírportál

Kulisszatitkok a vb-ről

Péntek óta játszanak a csapatok Dél-Afrikában, a futball-világbajnokságon. Amikor a FIFA 2004-ben nekik ítélte a vb rendezésének jogát, könnyen lehet, hogy a döntéshozóknak nem volt térképük a több mint egymillió négyzetkilométernyi országról. Ha volt is, biztosan nem nézték meg a 9 város (és benne a 10 stadion) közti távolságokat ? véli Rozs Borbála.

Ha megnézték volna a térképet, akkor legalább olyan lebonyolítás mellett döntenek, mint például a két évvel ezelőtti kontinensbajnokságon, ahol a csoportok fix helyen játszottak. Nem az egyszerűbb megoldást választották: a franciák például első két mérkőzésüket abban a két stadionban játsszák, amelyek a legmesszebb vannak egymástól, Cape Townban és a több mint 1500 km-re lévő Polokwane-ban. Igaz, hogy az egyes fordulók között 4-5 nap van, ettől függetlenül túlzás ennyit utaztatni a játékosokat, és akkor még nem beszéltünk a csapatukat mindenhova követő szurkolókról, vagy a riporterekről, kommentátorokról?

Az MTV kommentátorai fokozottan szembesülnek ezekkel a nehézségekkel, hiszen Egri Viktornak, Somos Ákosnak és Somos Zoltánnak, akik a csoportmérkőzések zömét közvetítik, nincs 4-5 napjuk arra, hogy elutazzanak egy másik városba. Két lehetőségük van: vagy nem utaznak, hanem úgynevezett off tube technikával a johannesburgi Nemzetközi Televíziós Központból közvetítenek; vagy a mérkőzés után, de még aznap este, éjjel vagy hajnalban repülőre ülnek, hogy másnap már az ország egy másik szegletéből közvetítsenek. Mindenesetre nem kis feladat volt megtalálni azokat a helyi járatokat, amelyekkel nemcsak eljutnak riportereink a stadionba, hanem még időben, 2-3 órával a mérkőzés kezdete előtt oda is érnek.

Az MTV száguldó riporterei a Híradó mini stábja, Al Ghaoui Hesna és Vizi Attila társaságában tegnap este elrepültek Dél-Afrikába. Exkluzív tudósításaikat, szubjektív beszámolóikat hamarosan a legnépszerűbb közösségi médiafelületeken is követhetik az érdeklődők.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A foci-vb nézettsége | ZETApress

Szóljon hozzá!