ZETApress

hírportál

A foci-vb nézettsége

Milliók szurkolnak az MTV képernyői előtt. Nagy örömünkre, mármint a focikedvelők örömére, miután egy ugyanazon hosszúsági körön vagyunk a Dél-afrikai Köztársasággal, így nincs idő eltolódás: a normál életünket megtartva követhetjük a labdarúgó vb mérkőzéseit.

Ez mutatkozik meg a nézettségi adatokban is. A foci vb-t övező óriási várakozás az első hét nap nézettségi eredményeiben is tükröződik, a június 17-a estig játszott összesen 20 mérkőzés milliókat szegezett a Magyar Televízió képernyője elé: a teljes lakosság csaknem kétharmada nézett bele a közvetítések valamelyikébe. Az eddigi legmagasabb nézettségű mérkőzés a kedd esti Brazília ? Észak-Korea összecsapás volt, amelyet több mint 1,2 millióan néztek végig az otthonukban.

Az élőben közvetített meccsek közül a 20.30-kor kezdődőre kíváncsiak a legtöbben, átlagosan az akkor éppen tévénézők 25 százaléka, vagyis több mint egymillió ember nézi végig az adást. A délután, 16 órakor kezdődő összecsapásokat a televízióban átlagosan a képernyő előtt ülők 30 százaléka, vagyis 7-800 ezer fő választja. Az ebéd utáni, 13.30-as mérkőzéseket pedig közel 30 százalékos közönségarány mellett félmillió televíziónéző követi rendszeresen.

A labdarúgó-világbajnokságnak köszönhetően az m1 átlagos nézettsége a duplájára nőtt. A csatorna teljes népességre és egész napra vetített közönségaránya az elmúlt hét átlagában 19 százalék, ez csaknem 3 százalékponttal magasabb, mint a tv2 átlagos napi részesedése, és csupán 0,3 százalékponttal marad el az RTL Klub eredményétől. A közvetítések hatására a kereskedelmi szempontból kiemelt 18-49 éves korcsoportban is jelentősen átrendeződtek az erőviszonyok, a kereskedelmi adók közönségének nagy része most az m1-re vándorolt, kiegyensúlyozottá téve a három országos adó viszonyát.

A foci vb kezdete óta hétköznaponként átlagosan 65-75 ezer látogató nézi meg a Telesport.hu híreit, képeit és videóit, illetve követi élőben és visszanézhetően a meccseket, naponta több mint ötszázezer oldalt töltve le. Egy-egy élő mérkőzésbe összesen mintegy 15-25 ezer látogató kapcsolódik be az oldalon, a torna kezdetétől olyan sokan nézik a Telesport.hu portálon a mérkőzéseket, hogy az MTV rendszere folyamatosan teljes kihasználtsággal működik.

Az eddigi legnagyobb, azonos időpillanatban kiszolgált nézőszám ? az MTV?Index együttműködésnek köszönhetően ? csaknem húszezer volt, a csúcsot eddig a szerda 13.30-as Honduras ? Chile összecsapásnál érte el a sportportál. Az interneten nagyon népszerűek a kora délutáni (13.30) és az esti (20.30) meccsek. Legtöbben a fővárosból követik a foci vb-t a Telesport.hu portálon, érdekesség azonban, hogy a vidéki nagyvárosok jó részét megelőzi Törökbálint és Budaörs. Ez valószínűleg a jelentős kereskedelmi-intézményi háttér miatt alakul így, sokan a munkahelyeken nézik a dél-afrikai közvetítéseket.

Mivel a tegnap esti Polokwane-i Franciaország ? Mexikó mérkőzés után Egri Viktor nem jutott el időben a reptérre, nem utazhatott el Johannesburgba ? hát igen, a stadionok távolsága ?, ezért ma 16 órától Gundel Takács Gábor közvetíti helyette a Szlovénia ? USA mérkőzést ? tudta meg Rozs Borbála.

Szóljon hozzá!