ZETApress

hírportál

Gyurcsány telefonált Észtországba

A kormányfő ma délelőtt telefonon tájékoztatta észt kollégáját, Andrus Ansipet, a tegnap Oroszországban, Szaranszkban megrendezett Finnugor Népek Kultúrája I. Nemzetközi Fesztivál rendezvényein történtekről, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda. A magyar kormányfő tájékoztatást adott az észt miniszterelnöknek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Tarja Halonen finn államfővel folytatott megbeszéléseiről is.

A beszélgetés során Andrus Ansip észt miniszterelnök megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint semmi kifogása nincs az ellen, hogy a magyar miniszterelnök és a finn államfő részt vett a fesztiválon. Hangsúlyozta: nem ért egyet azokkal, akik úgy gondolják, hogy másoknak sem lett volna szabad részt venni az eseményen azért, mert az észt államfőt vagy miniszterelnököt nem hívták meg Szaranszkba. A látogatás előkészületeiről tegnap mi is beszámoltunk rovatunkban.

A kisebbségek helyzetéről egyeztettek Budapesten

Eredményesen zárult a Nemzeti Kisebbségek Jogainak Biztosításával foglalkozó Magyar-Ukrán Vegyes Bizottság (KVB) 13-ik ülése, amelyet Gémesi Ferenc, a MEH szakállamtitkára és Heorhij Popov, az Ukrán Nemzetiségi és Vallásügyi Állami Bizottság elnöke vezetett. A kedden, Budapesten megtartott találkozó azért is fontos, mert hasonló megbeszélésre utoljára négy évvel ezelőtt került sor, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Az ülésen több fontos kérdésben is jelentős előrelépés történt a két országban élő ? magyarországi ukrán, illetve ukrajnai magyar ? nemzeti kisebbség jogainak érvényesítése érdekében. A találkozó eredményei is bizonyítják, hogy az államközi kapcsolatok Ukrajnával kiegyensúlyozottak és jó az együttműködés a kisebbségvédelem területén is.

A felek által megfogalmazott ajánlásokról a megváltozott politikai helyzetre és az uniós szempontrendszerre tekintettel döntött a bizottság, így a kétoldalú együttműködésben a hagyományos támogatási szempontok mellett kiemelt figyelmet kapnak a közös fejlesztési célú beruházások. A következő hét éves időszakban ennek köszönhetően bővülhetnek a meglévő határátkelőhelyek, de lehetőség nyílik új átkelők megnyitására is. A tárgyaláson napirendre került a két ország között kishatárforgalmi megállapodás aláírása, a magyar fél pedig ígéretet tett arra, hogy támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit, valamint egy, a könnyített vízumra vonatkozó megállapodás megszületését.

Az ajánlások jelentős előrelépést hoztak az oktatás területén is. A további egyeztetések és az ukrán állam kötelezettségvállalása eredményeként megoldódhatnak a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola, valamint a magyar tannyelvű líceumok finanszírozási problémái, és lehetőség nyílhat egy magyar felvételi központ létrehozására Kárpátalján. A felek megállapodtak abban is, hogy következő ülésüket a jövő év második felében, Ukrajnában tartják meg.

Szóljon hozzá!