ZETApress

hírportál

Védtelen az olasz csizma?

A MÚOSZ Társadalompolitikai Szakosztálya Közvélemény-kutatók estje című másfél órás előadásán voltam tegnap 17 órától a Vörösmarty utcai Sajtóház I. emeleti Táncsics-Rát-termében.

Szarvas István, a szakosztály tiszteletbeli elnöke igyekezett mederben tartani a beszélgetést Horn Gábor (1955. 11. 25-), a Republikon Intézet kuratóriumi elnöke és dr. Mráz Ágoston Sámuel (1980-), a Nézőpont Intézet igazgatója között a feldobott témákban. Szóba került az egészségügy, az ukrajnai háború és a migráció kérdése is, s mivel kampányidőszakban járunk, minkét vendég a saját oldala véleményét igyekezett bizonygatni.

Független objektív médiumként nem óhajtok a választási harcban részt venni, ezért nem ismertetem az elhangzottakat, csak egyikük szavaira reflektálok. Horn Gábor saját déli határkerítésünket kritizálta. Szerinte nincs szükség rá, mert az mászik át rajta, aki akar! Ez tényleg így van és a határvédőknek minden bejövőt vissza kell kísérniük a túloldalra. Talán ha szigorúbb fellépés lehetne ellenük (s most nem a ’90. előtti tűzparancsra gondolok!) kétszer is meggondolnák, hogy újra próbálkozzanak!

Olaszországot sem lehet körbe keríteni és senki sem viheti magával a kapukulcsot, ha meg akar mártózni a tengerben – mondta az előadó. Nos éppen az Appennini-félsziget a legvédettebb, hiszen oda senki sem úszva érkezik Afrikából, hanem a mentőhajók viszik oda őket a tengerből. Ha nem engednék kikötni a hajókat, egy migráns sem érkezne a tenger felől! Persze ezt sem mi, sem az olaszok nem tudják megakadályozni, mert a nemzetközi jog felülírja az észszerűt!

Szóljon hozzá!