ZETApress

hírportál

Elnöki elismerés

A BKK vezetője meghatározó pozíciót kapott az EMTA nemzetközi mobilitási szervezetben. Budapest mellett Berlin, London és Bécs közlekedési cégei is tagjai annak a testületnek, amely két évre elnökévé választotta dr. Walter Katalint, a BKK vezérigazgatóját – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ.

Mindez a budapesti közösségi közlekedés fejlődési irányának elismerése – mutatott rá a frissen kinevezett elnök asszony. – Ott vagyunk az európai közlekedés élvonalában, és kiváló szakembereink segítségével nemcsak működtetjük, de alakítjuk is a jövő közlekedését itthon és nemzetközi szinten – fogalmazott Walter Katalin.

A legnagyobb európai közlekedési cégeket összefogó EMTA (European Metropolitan Transport Authorities) dr. Walter Katalint, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatóját választotta meg elnökének a következő két évre. Az egyesület több mint 30 testület szakmai szövetsége, tagjai között van a jól működő közösségi közlekedéséről (is) ismert Berlin, London, Bécs is. Az EMTA 1998 óta segíti a mobilitási tudás megosztását az európai városok közösségi közlekedést szervező cégei között, közösen alakítva a közlekedés jövőjét és a jövő közlekedését.

Elismerés és felelősség

Walter Katalin közgazdász korábban számos nemzetközi cég – köztük a McKinsey és az Erste – hazai és regionális vezetőjeként dolgozott. Három évvel ezelőtt kapta a felkérést Budapest vezetésétől, hogy nemzetközi tapasztalatait és piaci tudását felhasználva, gazdasági szemlélettel kezelje a Budapesti Közlekedési Központ válságát. Vezetésével a BKK számos fejlesztést is végrehajtott: elindították a MOL Bubi 2.0-t, a BudapestGO applikációt, illetve a Pay&GO szolgáltatást, a járműflotta folyamatosan cserélődik, és felújították a Lánchidat, valamint a Blaha Lujza teret.

Hatalmas elismerést és hatalmas felelősséget jelent számomra ez a feladat, amelyet az Európa legnagyobb közlekedési cégeit összefogó EMTA elnöksége jelent. Az elismerésben osztozom minden BKK-s kollégámmal, illetve szolgáltatóink elhivatott dolgozóival, akiknek munkája nyomán Budapest közösségi közlekedése az egymást követő válságok és finanszírozási nehézségek ellenére nem pusztán olajozottan működik, de folyamatosan fejlődik is – mondta az új elnök.

BKK a nemzetközi mobilitásban

A BKK megalakítása óta nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi szakmai kapcsolatokra, tudásmegosztásra. A társaság számos nemzetközi szervezet (pl. POLIS, UITP) tagja, ezekben a társaságokban több fontos tisztséget viselnek a BKK munkatársai, akik napi szintű kapcsolatot ápolnak a külföldi mobilitási szakemberekkel.

A fővárosi cég a legkorszerűbb technológiák segítségével tervezi és szervezi Budapest közlekedését: két éve nemzetközi tudással rendelkező adatelemzési csoport támogatja a BKK egyéb területeken dolgozó szakembereinek munkáját. Emellett nagy hangsúlyt fektet a digitális csatornák fejlesztésére is: a BudapestGO applikáción folyamatosan jelennek meg új funkciók, a letöltések száma közelít a négymillióhoz.

A jövőt építjük a mobilitás fenntartható fejlesztésével. Budapest bármilyen nehézségekkel is küzd, fejlett és egyre élhetőbb európai nagyváros, és részese annak a zöld fordulatnak, amely az európai nagyvárosokban zajlik. Hatalmas felelősség ilyen fontos szerepet kapni ebben a nemzetközi folyamatban, az európai nagyvárások mobilitási megoldásainak megosztásában, összehangolásában, a jövő városainak – köztük Budapestnek – a mobilitásfókuszú építésében – hangsúlyozza Walter Katalin.

Szóljon hozzá!