ZETApress

hírportál

Támogatás az EU-tól

530 millió forintos Európai Uniós támogatás a régiónak. Az Európai Unió Délkelet-európai Transznacionális Programja keretében nyert jelentős összegű támogatást a Közép-pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által vezetett konzorcium, melynek tagja a Nyugat-pannon Regionális Fejlesztési Zrt.

Az 530 millió forintösszegű támogatásból a szervezet a Délkelet-európai térség versenyképességének javítását tervezi megvalósítani. Ebből kizárólag a szombathelyi központú Nyugat-pannon Zrt. mintegy 61milló forintot használhat fel a régió fejlesztésére. A FIDIBE elnevezésű innovációs projekt, 3 év alatt történő megvalósításában 7 ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország, Románia, Görögország és Horvátország) 9 szervezete vesz részt.

Magyarországot érte a megtiszteltetés, hogy kidolgozza a projekt számára az Üzleti Innovációs Parkok Kézikönyvét, mely lefedi mindazokat a témákat, amelyek egy ilyen fejlesztés sikeres elindításához és működtetéséhez szükségesek. A kézkönyv ? melyet a mai napon mutattak be ? a projekt egyik legfontosabb alapköve, ugyanis erre alapozva 2010 végén készül el a régióban az új üzleti-innovációs park üzleti terve, a FIDIBE projekt részeként.

A kézikönyv kiemelkedő jelentőséggel bír a projekt során, ugyanis iránymutatást ad az üzleti innovációs parkok felállításához, továbbfejlesztéséhez, működtetéséhez, ugyanakkor nemcsak elméleti hátteret biztosít, hanem gyakorlati példákat is bemutat. Ezek közül elsősorban a Délkelet-európai Régiós tapasztalatokat helyezi előtérbe, felhasználva üzleti parkok-központok legjobb példáinak az elemzését.

A régiós fejlesztés első lépéseként, sor kerül majd az alternatívák részletes megvizsgálására és a lehetséges fejlesztési helyszín kiválasztására. Az üzleti tervvel párhuzamosan létrehozzák a parkba beköltözni kívánó vállalkozások adatbázisát is. A vállalkozások képviselőit később bevonják majd a park szolgáltatásainak kialakításába is, annak érdekében, hogy a fejlesztés valós igényekre alapuljon.

A FIDIBE projekt

Az Európai Unió Délkelet-európai Transznacionális Programja keretében nyert pályázatot és jelentős összegű támogatást a Közép-pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által vezetett konzorcium, amelynek tagja a Nyugat-pannon Regionális Fejlesztési Zrt. A pályázat 821 más pályázattal versengett és egyike lett a 42 nyertesnek ? teljesítményét kiemeli, hogy kevesebb, mint 5%-a volt a sikerráta.

A Közép-pannon Zrt. által vezetett konzorcium projektje, a FIDIBE innovációs projekt, 3 év alatt történő megvalósításában 7 ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország, Románia, Görögország és Horvátország) 9 szervezete vesz részt: innovációs és fejlesztési ügynökségek, önkormányzatok, egyetemek, innovációs és technológiai központok.

2009. szeptemberben a projekt mintegy 530 millió forinttámogatást kapott ? amelyet a Budapesten, a VÁTI Nonprofit Kft-ben lévő Délkelet-európai Transznacionális Program Közös Technikai Titkársága nyújt. A projekt célja, a Délkelet-európai térség versenyképességének javítása. Ebből a Nyugat-pannon Zrt-re 228 ezer euró (azaz mintegy 61m forint) jut.

2010. április végére elkészült a régióban működő üzleti parkok-központok legjobb példáinak az elemzése. Ennek során a szervezet két példát vizsgált meg és mutatott be a többi partner számára is: a Győri Ipari Parkot és az INNONET-et.

Emellett a régió megismerkedhetett a nemzetközi partnerek több éve sikeresen működő technológiai parkjaival, melyek közül jelentős a Velence melletti, a Ljubljana-i és Thesszalonikiben lévő üzleti park. Ezek az intézmények nagy hangsúlyt helyeznek a technológia transzfert támogató szolgáltatások fejlesztésére és működtetésére, ami a régiónkban ? de országos szinten is ? gyenge pontja a már működő intézményeknek.

A mai napon bemutatott Üzleti Innovációs Parkok Kézikönyve, a projekt egyik fontos alapköve, ugyanis jelentős segítséget nyújt majd a projekt megvalósítása során a szakembereknek ? tudatta Balogh Zsuzsa. A projekt a South East Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Szóljon hozzá!