ZETApress

hírportál

Öregedő nagyhatalom?

Kína öregedésnek indult? A nyúl éve sok izgalmat hozhat a kínai valutának. A világ legnépesebb országában hat évtized óta most először haladta meg a halálozások száma a születések számát, azaz lakossága fogyóban van – tudatta Bozsó Orsolya.

Mindez olyan komoly következményeket jelenthet az ország számára, mint megnövekedett teher az egészségügyön, többen fognak a nyugdíjra támaszkodni, illetve csökken a munkaerő is. Mindemellett Kína gazdasága is egyre vérszegényebbé válhat, amelyet globálisan is érezni fogunk – derül ki az iBanFirst nemzetközi tranzakciókra szakosodott fintech vállalat összefoglalójából.

Míg az Egyesült Államok gazdasága erős, stabil fogyasztói kiadásokkal és feszes munkaerőpiaccal, Kína ennek pont az ellenkezője. A gazdaság gyenge, a fogyasztók nem költenek, az infláció alacsony, és a munkaerőpiac egyértelmű lassulást mutat. Milyen jövő elé néz így a kínai fizetőeszköz a következő hónapokban?

Ilyet már nagyon régen nem látott Kína – csökken a népesség

A hivatalos kínai adatok azt mutatják, hogy 1961 óta most először csökkent a népesség, méghozzá 850 ezer fővel. Ugyanakkor az eltartottsági ráta – amely a 65 év felettiek aránya a 20-64 évesekhez viszonyítva – továbbra is gyorsan növekszik: jelenleg 44, szemben a magas jövedelmű országokéval, ahol 47. Minél magasabb ez az arány, annál nagyobb gazdasági teher nehezedik a munkaképes korú lakosságra. – Ez a közvetlen negatív következménye annak az egy-gyermekes politikának, amely 1979 és 2015 között volt jellemző. A népesség elöregedése valószínűleg jelentős hatással lesz a gazdaságra és a társadalomra, például megnövekszik az egészségügyi és nyugdíjszolgáltatások iránti kereslet, valamint potenciálisan csökken a munkaerő és a gazdasági növekedés – tette hozzá Henrik Gergely, az iBanFirst, nemzetközi tranzakciókra szakosodott fintech vállalat magyarországi értékesítési vezetője.

Vérszegény gazdaság

Kína gazdasági diagnózisához a vérszegénység áll a legközelebb. Az országban továbbra is elnyomott fogyasztókat találunk, miközben árutöbbletét és megtakarításait az Egyesült Államokba viszi. 2022-ben a GDP-növekedés mindössze 3% volt, ami kevesebb, mint a fele az előző évi 8,1%-nak. A különböző régiók által megfogalmazott 5% körüli növekedési előrejelzések pedig jelenleg meglehetősen hipotetikusak. – Ez a zéró Covid-politika közvetlen negatív hatása, amely minden bizonnyal túl sokáig maradt érvényben – tette hozzá Henrik Gergely.

Az euró és a jüan barátsága is változhat

A jüan emelkedő trendje valószínűleg átmeneti lesz, ugyanis Kínának nem lesz más választása, mint a devizaleszállítása a következő negyedévben, ha meg akarja közelíteni az 5 százalékos GDP-célt. Az alacsonyabb jüan árfolyam növelheti Kína globális piaci részesedését, amely jelenleg 20%-os. – Ez különösen azoknak az ágazatoknak kedvezhet, ahol az ország nagy előnnyel rendelkezik a világ többi részéhez képest, úgy is mint építőipari szolgáltatások, a ruházati cikkek, kiegészítők és műszaki cikkek. Év végi előjelzésünk az EUR/CNY esetében 8.00. Ezzel egyidejűleg a hatóságok valószínűleg bevezetik a költségvetési kiadások támogatását, a lakáshitel támogatását, és elősegítik az állami tulajdonú bankok mérlegének bővítését. Ez lehet 2023-ban a legnagyobb esemény, amely jelentős hatással lesz a világgazdaságra, és különösen az EU-ra, amelynek gazdasága kölcsönösen függ Kínától – tette hozzá Henrik Gergely. A világ legnépesebb országa számára nincs más lehetőség, mint a növekedés felgyorsítása idén, amely nyilvánvalóan gyengébb valutát jelent majd.

Az iBanFirstről

Az iBanFirst egy nemzetközileg elismert pénzforgalmi intézmény, amely banki határokon átívelő pénzügyi megoldásokat nyújt vállalati ügyfelei számára.  Az iBanFirst egy speciális online platformot biztosít a különböző deviza tranzakciók lebonyolításához. A vállalat olyan pénzügyi szolgáltatásokat kínál, amelyek teljes mértékben kielégítik egy kis-és középvállalkozás napi pénzügyi szükségleteit.

Az iBanFirst-öt Franciaországban alapították 2013-ban, a székhelye Belgiumban található. Jelenleg Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Olaszországban, Spanyolországban és Angliában is rendelkezik irodával. Az Európai Unió egész területén engedélyezett fizetési intézményként van jelen, Európa-szerte ügyfelek ezreit szolgálja ki. A PSD2 alapján pénzforgalmi intézményként engedélyezett és szabályozott, AISP és PISP akkreditációval rendelkezik, a SEPA által elismert és a SWIFT tagja. 2021 márciusában másodjára is felkerült a Financial Times leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listájára, ahol a 258 helyezést érte el. Ugyanebben az évben a Deloitte Technology Fast 50 Award verseny fintech kategóriájában, a leggyorsabban növekvő technológiai vállalat címet nyerte el Belgiumban. Magyarországon már több száz vállalati ügyfél használja a rendszert, a magyar nyelvű felület és kijelölt kapcsolattartó még gördülékenyebbé tesz a nemzetközi ügyleteket.

Szóljon hozzá!