ZETApress

hírportál

EP-képviselők Budapesten

Magyarországon tájékozódott az EP Kulturális és Oktatási Bizottsága. A magyar kultúr-, oktatás- és médiapolitika legújabb fejleményeiről tájékozódott Budapesten az EP KOB küldöttsége.

Folytatni kell a strukturált párbeszédet Magyarországgal a sajtó, a kultúra és az akadémiai szabadság erősítéséről a képviselők szerint. Az EP küldöttsége november 2-4-e között tartózkodott Magyarországon. A látogatás fókuszában a kultúr- és médiapolitika, illetve a művészet és az oktatás szabadsága állt. A delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel, oktatási intézményekkel, a civil társadalom képviselőivel és újságírókkal találkozott.

A látogatást záró ma déli sajtótájékoztatón Sabine Verheyen (EPP, Németország) delegáció-vezető elmondta: Ez a látogatás nagyon fontos volt és egy dolog már most is világosan látszik: folytatnunk kell a strukturált párbeszédet Magyarországgal a sajtó és a kultúra szabadsága, valamint az akadémiai szabadság erősítéséről, és törekedni a közös európai értékek erősítésére!

A küldöttség programjáról

A nyolc EP-képviselőből álló küldöttség minden felet meghallgatva tájékozódott a magyar oktatás-, kultúr- és médiapolitika közelmúltbeli fejleményeiről, annak fényében, hogy a képviselők előzőleg bizonyos aggasztó jelenségekről értesültek a magyar közoktatás szereplőitől, a művészeti közösségből és a civil társadalomtól. A küldöttség tagjai:

Sabine VERHEYEN, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke (EPP, Németország)
Michaela ŠOJDROVÁ (EPP, Csehország)
Andrej SZLABAKOV (ECR, Bulgária)
Petra KAMMEREVERT (S&D, Németország)
Ilana CICUREL (Renew, Franciaország)
Marcos ROS SEMPERE (S&D, Spanyolország)
Irena JOVEVA (Renew, Szlovénia)
Kísérő tag: BOCSKOR Andrea (független)

A képviselők találkoztak országházbeli kollégáikkal, Csák János kulturális és innovációs miniszterrel, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársaival. A küldöttség emellett Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Magyar Rektori Konferencia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a Közép-európai Egyetem, valamint különböző médiaorgánumok és nem kormányzati szervezetek képviselőivel folytatott megbeszéléseket. Utóbbiak között menedékkérőkkel foglalkozó civil szervezetek munkatársaival is találkoztak, akikkel elsősorban a menekült fiatalok és iskolás korú gyerekek helyzetéről tájékozódtak.

A látogatás háttere

Az Európai Parlament bizottságai dönthetnek úgy, hogy delegációt küldenek egyes tagállamokba, EU-n kívüli országokba vagy nemzetközi konferenciákra. A delegációs látogatásokat – amelyekben a bizottság korlátozott számú tagja vesz részt – a bizottságokra ruházott hatáskörök gyakorlása keretében indítják. A küldöttségek látogatásai a rendes parlamenti munka részét képezik. Nemcsak az állandó parlamenti bizottságok munkájához járulnak hozzá hasznosan, de fenntartják és fejlesztik a Parlament nemzetközi kapcsolatait is, és hozzájárulnak az Európai Unió szerepének és láthatóságának növeléséhez.

A Kulturális és Oktatási Bizottság felel a kulturális és oktatási programokkal (mint az Erasmus+, a Kreatív Európa és az Európai Szolidaritási Testület), valamint az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló, hamarosan érkező jogszabálytervezettel kapcsolatban kialakítandó parlamenti álláspontokért. A látogatást eredetileg 2020 tavaszára tervezték, de a Covid19-járvány miatt elhalasztották.

Szóljon hozzá!