ZETApress

hírportál

Jól halad az expedíció

A Dreher 24 Everest csapata a csúcs felé haladtában elérte a 7000 métert! A fiúk már a Mount Everest lábánál járnak! Az 1-es táborba, az Északi-nyeregbe való feljutás az első valódi hegymászó feladat volt az expedíció során.

Először mart jégbe a fiúk hágóvasa, először araszoltak felfelé meredek hó- és jégfalakon rögzített kötelek mentén. Az első magyar oxigénpalack nélkül mászó csapat április 18-án építette ki 7000 méteren az 1-es tábort. Az egyenetlen, havas-jeges talajból alakítottak ki egy vízszintes területet, ahol később felállíthatják a sátrukat. Itt deponálták (elraktározták) az élelmet, gázt, főzőt, lábast, a rögzítéshez szükséges köteleket.

A csapat az oldalmorénán (kavicsos, hordalékos terület) egy órán keresztül lassan botorkált ormótlan, jégre való bakancsaiban. ? A kötélpálya idén remek, egyenes vonalvezetésű és ügyesen kerüli a meredek, tiszta jég szakaszokat. Nem siettetem a mászást, tudom, hogy be kell osztanom az erőimet. Az agyam zombi üzemmódba kapcsol, csak néha villan be őrangyalom képe virágmintás ruhájában ? írja az expedíció hírforrásán, legfrissebb naplóbejegyzésében Klein Dávid. Ahogy a fiúk egyre magasabbra jutnak, az izgalom és a várakozás is egyre nő.

Dávid a 7050 méteres nyerget ottani idő szerint 18-án, vasárnap délelőtt 11 körül érte el. Az 1-es tábornál meglepő látvány fogadta: mindenhol bambusz karók közé feszített kötelek hirdették, hogy a nyerget ?felparcellázták? az oxigénes kereskedelmi expedíciók. Dávid azonban némi hindi hisztit követően végül egy egész jó sátorhelyet kapott.

Az expedíció csapatából Dávid 7000 méteren lapátolt, közben néha rádiózott ABC-vel (Előretolt Alaptábor, konyhasátor), ahonnan csapattársa, Konyi (Várkonyi László) örömmel nyugtázta a bravúros nyereg-elérést. A sátorhely kialakításához ebben a magasságban több mint egy óra kell, ami rendkívül fárasztó. Dávid egy zsákban deponálta a felszereléseket, majd megkezdte az ereszkedést a kötelek mentén. Fáradtan bukdácsolva délután 2 és 3 között érte el ABC-t, a konyhasátrukat. Egy bögre tejes teával és némi étellel ünnepelte az első nagy kihívás sikeres teljesítését. Egy kiadós alvás után testileg és lelkileg is felvértezték magukat a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítására, amelyről hamarosan részletesen beszámolunk!

A Dreher 24 Everest Expedíció

A Dreher 24 Everest Expedíció (2010) két hegymászója március 27-én indult útnak. A tervek szerint oxigénpalackok és magashegyi teherhordók segítsége nélkül kívánják elérni a világ legmagasabb csúcsát. A fiúk a ruhájuk alatt egy palack alkoholmentes Dreher 24 sört is visznek magukkal, amelyre az indulás napján műholdas nyomkövetőt szereltek. Így nemcsak a hegymászók, hanem a sör helyzete is nyomon követhető az expedíció első számú hírforrásán, a honlapon.

A Hegymászók Nemzetközi Uniója 1988 óta már csak az oxigén nélküli megmászásokat ismeri el valódi, tiszta megmászásként, és kizárólag ezeket tartja számon. Ez a nem mindennapi teljesítmény eddig kevesebb, mint 160 hegymászónak sikerült, de reméljük, hogy Várkonyi László és Klein Dávid feljut a 8850 méteres magasságba, és ők lesznek az első magyarok, akik nem oxigénpalackkal, hanem egy Dreher 24 alkoholmentes sörpalackkal érik el a világ tetejét.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Baleset a Himaláján | ZETApress

Szóljon hozzá!