ZETApress

hírportál

Elindult az Expedíció!

Korábban már beszámoltunk a Dreher 24 Everest Expedíció előkészületeirőll. Magam részéről már harmadszor kisérem figyelemmel e rendkívüli teljesítményt, az elemekkel való küzdést ? írta Rozs Borbála.

Gondolok itt a szélre, a hidegre, az esetenkénti mínusz 30 Celsiusra nappal, ebben a magasságban napfényre, hiszen e magasságban nem sok árnyék van, kitettségre, a hóra, jégre, jégfolyókra, a frissen eső hóra, a magasságból adódóan tengerszinti oxigén mennyiségnek csak harmada van. Elég embert próbáló ? mit ne mondjak ? még kisebb magasságokban is.

Tudom, hogy mennyire kell tisztelnem a hegyet és ezt a két hegymászó is tudja. Ezért olyan megfontoltak. A sajtótájékoztatójukon azonban az előzőekhez képest nagyobb volt az izgalom ? valami volt a levegőben Az útvonal már ismert, mert jártak már rajta. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden pontosan ugyanúgy van a hegyen, miután a természeti elemek igencsak dolgoztak. ? Mi az a plusz, ami most megvan az előző kísérletekhez képest? ? kérdeztük.

A nagyobb magasságokban biztonságosabban mozgunk a korábbi tapasztalataink által. A kedves hegyeink között mégis biztonságra törekszünk ? válaszolta Konyi. ? Célunk, hogy felmenjünk a csúcsra ? tette hozzá Dávid ?, ugyanakkor az a stratégiánk, hogy a sarokköveket pontosan kell elérnünk. Ezek a biztonsági pontok. Tudnunk kell, hogy adott helyre mikor kell odaérnünk!

Azt gondolná az ember, hogy e helyt, mármint az Everest közelében állandó mozgásban vannak a csúcstámadók. Ez idő alatt azonban a legtöbbet várakozással töltik. Várnak az akklimatizáláskor, a jó időre? Miközben vannak a teljesítmények.

Tegnap (egy nappal az eredetileg tervezett dátum után), reggel 07:10-kor kezdetét vette a Dreher 24 Everest Expedíció 2010! A reptéren kialakult komplikáció miatt Dávid és Konyi csak egy nappal később tudtak útnak indulni az Everest felé. Már péntek hajnal óta csapatunk a reptéren volt, ám a csomagok olyan nehezek voltak, hogy nem sikerült megegyezésre jutni a check-in munkatársaival.

A csapat az elmúlt nap során átpakolta felszereléseit, de még így is ?túlsúlyosak? voltak, ezért a két hegymászó rengeteg ruhát vett magára: sínadrágot, polár-pulóvereket, Konyi egy dzsekit, Dávid pedig még a piheruháját is. Nagyon bíztunk abban, hogy az öltözködésük ellen nem emelnek kifogást a check-in-nél! Szerencsére a mai pultos hölgy sokkal elnézőbben bánt hegymászóinkkal, így sikerült az összes csomagot feladniuk. A váróban még átestek egy biztonsági ellenőrzésen, mindenüket szétpakoltatták velük, de végük mindent magukkal vihettek.

Amszterdamon keresztül repülnek Delhibe, onnan egy belső járattal mennek tovább Kathmanduba, ahová a tervek szerint magyar idő szerint ma reggel kell megérkezniük. A következő biztos pont, hogy április elsején léphetik át legkorábban a tibeti (kínai) határt, ahonnan körülbelül egy hét alatt érhetik el az Alaptábort.

A csapat tagjai ? mint tudjuk ? a Mount Everest csúcsát szeretnék megmászni, ?tisztán?, sportszerűen ? azaz oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A tavaszi expedíció megvalósítaná a Mount Everest (8850 m) első magyar oxigénpalack nélküli megmászását! Mindkét hegymászó többször próbálkozott már a feladat megvalósításával. 2007. tavaszán együtt 8650 méterig jutottak oxigénpalack használata nélkül, szintén az északi, tibeti oldalon.

Bár Dávid és Konyi nem visz magával oxigénpalackot az Everestre, de egy palack lesz náluk a csúcsra vezető úton, egy Dreher 24. Ennek az élvezeten kívül még egy fontos oka van, a doboz alján elhelyezett GPS, ami jelzi majd, merre jár az expedíció. Az útról friss információkat, helyszíni tudósításokat folyamatosan olvashatunk weboldalukon!

A Dreher 24 Everest Expedíció 2010 várható időpontjai

Az expedícióra a Himalája tavaszi mászó-szezonjában, a monszun beállta előtt kerül sor, mely nagyjából két hónapot vesz majd igénybe. Március 30-tól április 5-ig az alaptábor (5200 m) elérése terepjáróval, április 10-e az előretolt alaptábor (6400 m) gyalogos elérése, április 11-től május 20-ig a mászó időszak: táborok kiépítése, akklimatizáció. Várható csúcsidőpont: május 10-20-a, melyet a levonulás követ május 20-30-a között és hazaérkezés Budapestre.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Irány a csúcs | ZETApress

Szóljon hozzá!