ZETApress

hírportál

Irány a csúcs

A Dreher 24 Everest Expedíció (2010) Ferihegyről útra kelt csapata elérte az Alaptábort! Április 7-én 08:17-kor a csapat elindult felfelé Tingriből (4250 m), és 11:20-kor felértek az Alaptáborba (5200 m) ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

A csapat az első napokban szétpakolja a felszerelését, és berendezkedik. Klein Dávid azt üzente, április 10-én, vagy 11-én szeretnének továbbindulni, először az Ideiglenes Táborba (5900 m), majd másnap onnan az Előretolt Alaptáborba (6400 m).

Út Kathmandutól az Alaptáborig

Április 2: Végre együtt ebédelt a 4 magyar Everest-mászó Kathmanduban. Klein Dávidhoz, Várkonyi Lászlóhoz és Seregi Tamáshoz csatlakozott Ugyan Anita is erre az időre. Délután a csapat útra kelt, azzal a tudattal, hogy a vízumaikat hajnalban küldik utánuk a határhoz. Éjfélre értek Kodariba (1800 m).

Április 3: A csapat átlépte a tibeti (kínai) határt, de délután még további papírokra vártak Zhangmu-ban (2300 m). Délután 4-kor megérkeztek Nyalam-ba (3650 m).

Április 4: A fiúk ?pihenőnapot? tartottak, vagyis nem haladtak tovább az Alaptábor felé. Viszont akklimatizációs túrát csináltak: kb. 3850 méteres magasságig másztak fel Nyalam környékén. Azt írták: jól vagyunk, jó étvágyunk van és erősek vagyunk.

Április 5: Reggel elindultak Tingri felé, átkeltek az 5025 méteren lévő hágón, és fél tizenkettő körül megérkeztek Tingribe (4250 m). Később megáztatták magukat a közeli melegvizes forrásnál, ahol a medencében elfogyasztottak egy jól megérdemelt Dreher 24-et. Valójában innen kezdődik az akklimatizáció, mely a legfontosabb eleme a hegymenetnek.

Április 6: Újabb pihenőnap ? az akklimatizációs túráknak kedvezett a gyönyörű (de szeles) idő, tisztán látszott az Everest, és erőlködés nélkül ment a csapat tagjainak a túra. Vacsoránál már több, Kathmanduból korán elstartoló expedícióval is találkoztak.

Rövid úti jegyzet a Mount Everest felé

Az tibeti normál útvonallal próbálkoznak, hegy északi oldalán. Ezen az útvonalon az 1920-as években britek expedíciói jártak, és majdnem feljutottak rajta a csúcsig. Konyi és Dávid 2007-ben ezen az útvonalon jutottak fel 8650 méterig. Így itt láttak több esély a feljutásra. Mindig az alaptábor a fő bázis. Idetérnek mindig vissza. E fölött van még egy előretolt alaptábor és efelett kisebb táborokat építenek ki.

Minden tábort az alatta lévőből kiindulva építik ki. A csúcstámadás napján a legfelső táborból indulunk, és ide, vagy egy alsóbb táborba térnek vissza. Mindezt magashegyi teherhordók és oxigénpalack nélkül így még tökéletesebbé válik az akklimatizáció. Alaptábor 5300 m, előretolt alaptábor 6400 m, 1-es tábor 7000 m, 2-es tábor 7800 m, 3-as tábor 8300 m, csúcs 8850 m.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jól halad az expedíció | ZETApress

Szóljon hozzá!