ZETApress

hírportál

Március 22-e a Víz Világnapja

Ma van a Víz Világnapja. A világban ma is sokan 20-25 km-t gyalogolnak a tiszta vízért. Az Ökumenikus Segélyszervezet egyre több térségben küzd a vízhiány, és az abból fakadó humanitárius problémák ellen – tudatta Kis Boáz, a MÖS sajtóreferense.

Az ivóvízhiány egyike a globális válságoknak, s napjainkban már a Föld népességének negyedét érinti. A tiszta ivóvíz nélkülözhetetlen eleme az emberi életnek, ezért fokozódó hiánya humanitárius válsághoz vezetett és vezethet több országban. Az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi szerepvállalása során számos országban hajtott végre vízellátással kapcsolatos fejlesztéseket. Jelenleg is több térségben meghatározó eleme humanitárius és fejlesztési munkájának az (ivó)vízhiány elleni küzdelem, így többek között Irakban, Etiópiában és Afganisztánban is.

Irakban az otthonukból egykor menekülni kényszerülő családok visszatelepülésének egyik alapkritériuma az olyan szolgáltatások helyreállítása, mint a vízellátás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az Ökumenikus Segélyszervezet több nagyszabású projektet hajtott végre az elmúlt két évben az országban vízzel kapcsolatos problémákra reagálva: a szervezet hat észak-iraki település vízhálózatának rehabilitációját végezte el, elősegítve a vízhálózat bővítését, és a településekre eljuttatott víz minőségének javítását. Ezzel közel 35 ezer ember életkörülményeit javította.

Mindezek mellett az iraki Nahla-völgyben egy 3 km hosszú öntözőcsatorna megtisztítására és felújítására is sor került, ugyanis a hegyvidéki térségben élő, többségében mezőgazdasági tevékenységet folytató családok megélhetését jelentősen meghatározza a folyamatos vízellátás. Napjainkban, a koronavírus-járvány időszakában kiemelten fontossá vált a megfelelő higiéniás körülmények megteremtése, amihez alapfeltétel a tiszta víz. Ehhez nyújtott támogatást a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy víztisztító berendezés formájában, amit a Segélyszervezet a súlyosan szennyezett Karamlesh-i víz megtisztítására használ. A beüzemelésben és a szaktudás átadásában is magyar szakemberek vettek részt.

Etiópiában az Ökumenikus Segélyszervezet először 2011-ben hajtott végre segélyprogramot, amikor a térséget sújtó rendkívüli szárazság következtében ivóvíz és élelmiszerhiány alakult ki. 2012-ben egy dél-etiópiai kút rekonstrukciójával folytatódott a munka, ami nem csak az ivóvízellátó rendszer helyrehozatalát jelentette, hanem az itt élő családok életkörülményeinek stabilizálódását is. A Segélyszervezet munkatársai az elmúlt hetekben újból felméréseket végeztek Etiópiában, ugyanis a Hungary Helps Program támogatásával víz-, oktatási- és mezőgazdasági fejlesztések indulnak az országban 2021-ben. A szervezet helyszínen dolgozó munkatársai jártak olyan településeken, ahol a lakosoknak 20-25 kilométert kell megtenniük azért, hogy tiszta vízhez jussanak. A probléma tehát jól láthatóan jelen van az országban, aminek a megoldásáért aktívan tesz a Segélyszervezet.

Afganisztánban a Segélyszervezet fejlesztési tevékenységének évtizedek óta prioritása a vízellátás. 2019-ben megállapodást írt alá az ENSZ Világélelmezési Programjával, amelynek keretén belül a szervezet többek között vízelvezető fal-, öntözőcsatorna-, és árvízvédelmi gát építésében nyújt segítséget.

Miközben a világban ma szinte minden figyelmet a koronavírus-járvány elleni küzdelem köt le, egy-egy világnap fontos emlékeztető lehet mindannyiunk számára, hogy nem szűntek meg azok a globális kihívások sem, melyek a pandémiához hasonlóan napjainkban is emberek millióinak életét veszélyeztetik. Segélyszervezetként a víz világnapján különösen fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet az egyes régiókban kialakuló vízhiány humanitárius következményeire, és a probléma megszüntetését célzó programok jelentőségére – emelte ki Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója a mai Víz Világnapja kapcsán.

Szóljon hozzá!