ZETApress

hírportál

Meghalt Jelcin

Életének 76-ik évében elhunyt Borisz Jelcin, az első demokratikusan megválasztott orosz elnök. Köztársasági elnökünk részvéttáviratot küldött Vlagyimir Putyinnak, az Oroszországi Föderáció elnökének, tudtuk meg sajtófőnökétől.

Megrendüléssel értesültem az Oroszországi Föderáció korábbi elnöke, Borisz Jelcin úr halálhíréről, kezdődik a távirat. Borisz Jelcin nevétől elválaszthatatlan az oroszországi demokratikus átalakulás, melynek részeként új alapokra helyeződtek a magyar-orosz kapcsolatok is. Magyarországon sokan emlékezünk rokonszenvvel Jelcin elnök történelmi gesztusára, amikor 1992-ben a Magyar Országgyűlésben bocsánatot kért az 1956-os tragédiával kapcsolatban.

Kérem Önt, szíveskedjen tolmácsolni a Magyar Köztársaság állampolgárai együttérzését és részvétnyilvánításomat Jelcin elnök úr családtagjai és hozzátartozói számára! ? fejeződik be a részvétnyilvánítás. Jelcin nyolc évig volt hivatalban, s 1999. végén súlyos betegen adta át a hatalmat utódjának. 1991 augusztusában államfőként védte meg Gorbacsovot az ellene készülő puccstól. Erről tavaly mi is beszámoltunk a ’91-es pápalátosatásról szóló visszaemlékezésünkben.

Szóljon hozzá!